logo
hd-img hd-img

Over LHC

Het Louis Hartlooper Complex (LHC) is een filmtheater, cultureel centrum én horecagelegenheid in de stad Utrecht. Sinds de opening in 2004 is het uitgegroeid tot een drukbezochte ontmoetingsplek die niet meer weg te denken is uit het Utrechtse culturele leven. Het LHC werd door Vrij Nederland na het eerste jaar al verkozen tot het beste filmhuis van Nederland, een eervolle vermelding.

 

Het drukbezochte wekelijkse filmprogramma wordt afgewisseld met speciale evenementen en filmreeksen, zoals Psychoanalyse & Film, Movies that Matter en Science & Fiction. Ook vinden er bijzondere filmvertoningen plaats in aanwezigheid van regisseurs, cast en crew voor een nagesprek met het publiek. Diverse festivals hebben inmiddels hun plek gevonden in ons filmtheater, zoals Movies That Matter en IDFA en het Le Guess Who?.

 

Als cultureel ontmoetingshuis participeert het LHC in bijzondere initiatieven op het gebied van beeld- en filmcultuur. Er worden graag samenwerkingsverbanden aangegaan om culturele projecten en activiteiten te ondersteunen. Zo geeft het LHC bijvoorbeeld maandelijks (beginnende) kunstenaars de mogelijkheid hun werk te exposeren in de Foyer.

 

Het LHC leent zich vooral overdag uitstekend voor verhuuractiviteiten, zoals borrels, vergaderingen, symposia en filmvertoningen. Naast de vijf filmzalen (variërend van 26-201 zitplaatsen, inclusief podium) zijn er diverse mogelijkheden in de Foyer, de Salon en het Café Das Kabinett, daarnaast beschikt het pand over een vergaderruimte.


Poster for

Geschiedenis

Het Louis Hartlooper Complex (LHC) is een initiatief van filmmaker Jos Stelling en is gevestigd in een voormalig politiebureau. Via oude scholen en kerken stuitte Stelling in 2001 op het leegstaande politiebureau Tolsteeg, een rijksmonument in de stijl van de Amsterdamse School. Stadsarchitect J.I. Planjer ontwierp het gebouw in 1927 tegelijk met de naastgelegen brug met kademuur en tramhalte. Stelling wist het unieke gebouw van de gemeente te kopen, met als doel om hier een filmtheater van te maken.

Lees meer