logo
hd-img hd-img

Geschiedenis

Het Louis Hartlooper Complex (LHC) is een initiatief van filmmaker Jos Stelling en is gevestigd in het voormalig politiebureau Tolsteeg. Via oude scholen en kerken stuitte Stelling in 2001 op het leegstaande politiebureau Tolsteeg, een rijksmonument in de stijl van de Amsterdamse School. Stadsarchitect J.I. Planjer ontwierp het gebouw in 1927 tegelijk met de naastgelegen brug met kademuur en tramhalte.

 

Stelling wist het unieke gebouw van de gemeente te kopen, met als doel om hier een filmtheater van te maken. Toen de plannen, in samenspraak met Vertex architecten, vorm begonnen te krijgen, groeide ook het enthousiasme. Voor het inpassen van filmzalen was een grondige verbouwing nodig, terwijl aan de structuur van het pand vanwege de monumentale status niets veranderd mocht worden. Op de binnenplaats van het oude politiebureau werd daarom een constructie gebouwd van twee op elkaar gestapelde filmzalen, inclusief een foyer. Na een verbouwing van 2 jaar werd het LHC op 5 september 2004 feestelijk geopend door de trotse Louis Hartlooper jr., de 84-jarige zoon van de explicateur naar wie het theater vernoemd is.

 

Louis Hartlooper (1864-1922) was een bekend en kleurrijk persoon uit de Utrechtse filmgeschiedenis. Vanaf 1909 was hij in dienst bij de Vreeburg bioscoop en de Rembrandt bioscoop. Als explicateur legde Hartlooper tijdens de vertoningen van de (stomme) filmbeelden in woord en gebaar uit waar de film over ging. Zo maakte hij een ware attractie van het filmbezoek.

 

Het Nieuwsch van den Dag vond: “Een explicatie als van Louis Hartlooper ontneemt een bioscoop-vertoning het doodsche, zij maakt de film tot een levende kunst.”

 

Het LHC heeft vandaag de dag vijf filmzalen, voor onder andere arthouse, wereldcinema en klassiekers. Ook is er ruimte voor debatten, cursussen en exposities. Inmiddels is het LHC een van de meest succesvolle filmtheaters van Nederland én een van de culturele iconen van de stad Utrecht. Het filmtheater wordt regelmatig bezocht door filmmakers en nieuwsgierige exploitanten uit binnen- en buitenland.


DOCUMENTAire: VAN BAJES TOT BIOS

 

De korte documentaire Van Bajes tot Bios, door Roos Stelling, geeft de totstandkoming van het Louis Hartlooper Complex in ruim 20 minuten weer. Een boeiende vertelling van hoe regisseur en cultureel ondernemer Jos Stelling een leegstaand politiepand omtoverde in een levendig groot filmtheater. Een filmtheater – inmiddels uitgegroeid tot een dynamische culturele ontmoetingsplek – dat niet meer weg te denken is uit het Utrechtse leven. Bekijk hieronder de gehele documentaire.

 


tien jaar LOUIS HARTLOOPER COMPLEX

 

Bekijk hieronder het boekje “Jos Stelling over – Tien Jaar Louis Hartlooper Complex” door op de afbeelding te klikken.

 


  • Opening Louis Hartloper complex

  • by Bob Collins, vintage print, 1950s

<
>

LOUIS HARTLOOPER IN DE FILM-WERELD

 

Bekijk hieronder een publicatie van het tijdschrift “De Film-Wereld” uit 1919, waarin explicateur Louis Hartlooper wordt geëerd. Klik op de afbeelding.

 

 

 


 


logo

De Explicateur

Explicaties bieden duiding, maar geven géén mening: de beste recensent bent u namelijk zelf. De Explicateur selecteert en duidt films die er toe doen. Film met explicatie van De Explicateur zien? Dagelijks live van 19.00 tot 22.00 uur bij het Louis Hartlooper Complex.