logo
hd-img hd-img

Filmcursussen

Al ruim 15 jaar verzorgt LHC diverse filmcursussen met een deskundig team van docenten, elk met hun eigen specialiteiten op het gebied van film. Tijdens de cursussen lichten de docenten hun filmkennis toe aan de hand van uiteenlopende voorbeelden en fragmenten. De cursussen worden gegeven in een van de filmzalen van LHC. De nieuwe cursussen starten in oktober 2023 en lopen tot en met juni 2024. Bekijk het aanbod van dit seizoen, leer meer over de docenten en meld je aan.

 

Aanmelden

Enthousiast geworden? Mail dan het ingevulde inschrijfformulier naar filmcursus@hartlooper.nl. Als dit echt niet lukt is het eventueel ook mogelijk om een mail te sturen naar liane.stelling@gmail.com met daarin de volgende gegevens: naam, e-mail, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, de naam van de cursus en of u in aanmerking komt voor een gereduceerd tarief.

DOWNLOAD HIER HET INSCHRIJFFORMULIER EN DE PRIJZEN


Filmgeschiedenis | Door Rudi de Boer zaterdag 6, 13, 20 & 27 januari

Als je in de bioscoop zit en de lichten uitgaan, realiseer je je waarschijnlijk niet dat deze kunstvorm al 125 jaar oud is. Toch stelden de broeders Lumière, de vaders van de film, in 1895: “De film is een uitvinding zonder toekomst”. Er is sinds die tijd ontzettend veel veranderd, en toch ook niet. Laat je onderdompelen in de wondere rijke historie van de film. Hoe zien we maatschappelijke gebeurtenissen terug in de film en wat maakt een film een klassieker of juist ‘cult’? Vier weken lang kom je meer te weten over film aan de hand van verschillende thema’s en fragmenten.

Lees meer

De Grote Regisseurs Reeks 21 (Nieuw)| Door Constant Hoogenbosch maandag 8, 15, 22, 29 januari

In deze reeks passeren grootmeesters Louis Malle, John Frankenheimer, Peter Strickland en Ruben Östlund de revue. Het zijn regisseurs die als grootmeesters van de cinematografie worden gezien en waar je als filmliefhebber niet omheen kunt. Ondersteund door sprekend en illustrerend beeldmateriaal bespreekt Hoogenbosch hun werk, stijl, kenmerken en invloed tegen de achtergrond van cultuurhistorische ontwikkelingen en de tijd waarin deze regisseurs werken. De reeks is geschikt voor beginners en gevorderden.

Lees meer

Architectuur van de Film | Door Kevin Toma woensdag 10, 17, 24 & 31 januari

Film en architectuur hebben een bijzondere band met elkaar. Beide disciplines gaat het om het scheppen van ruimtes, plaatsen of zelfs van complete werelden. Misschien herken je het gevoel dat je in sommige films wel zou willen wonen? Welke invloed hebben films op de gebouwen van de toekomst? Hoe kunnen locaties hun eigen bijdrage leveren aan het verhaal dat de film te vertellen heeft? Filmjournalist Kevin Toma neemt je mee op een spannende, amusante en verhelderende ontdekkingstocht door de architectuur van film, van futuristische ruimtestations tot grootstedelijke rafelranden, van het klassieke spookhuis tot het Rome dat alleen in films bestaat.

Lees meer

Europese Cinema | Door Rudi de Boer zaterdag 10, 17, 24 februari & 2 maart

In de VS denkt men dat Europese films vooral ‘moeilijk’ of ‘kunstzinnig’ zijn. Het is echter vreemd om films uit behoorlijk uiteenlopende landen op één hoop te gooien: een Spaanse film heeft een andere feel dan een Deense film. De Franse cinema is nogal intellectueel. Duitse cinema is hoe dan ook altijd verbonden aan WOII. En Italiaanse cinema moet visueel toch vooral mooi zijn. Maar zijn deze vooroordelen niet een beetje waar? Tijdens deze filmcursus neemt Rudi de Boer aan de hand van verschillende fragmenten per bijeenkomst twee Europese filmlanden onder de loep en geeft hij antwoord op de vraag: bestaat dé Europese film nu echt?

Lees meer

Scenarioschrijven | Door Loïs Luca woensdag 13, 21, 28 februari & 6 maart

“Show don’t tell” is een veel gebruikt motto in de filmindustrie, maar als je alleen woorden hebt, hoe doe je dat dan? In deze korte cursus scenarioschrijven gaan we aan de hand van schrijfopdrachten, het lezen van scenes, het bekijken van fragmenten en voldoende handvatten aan theorie een begin maken aan jouw (eerste) eigen scenario. Personage gedreven, met een sterk plot of misschien aan de hand van een thema? Alles is mogelijk. Om te beginnen bij de vraag: scenarioschrijven, hoe doe je dat?

Lees meer

Grenzeloos? | Door Constant Hoogenbosch maandag 19, 26 februari, 4 & 11 maart

In deze vierdelige reeks gaat Hoogenbosch op zoek naar grenzen in de filmwereld. Zo duikt hij in de wonderbaarlijke, hilarische en choquerende wereld van exploitatiefilms, werpt hij een blik op taboes en taboedoorbrekende films. Daarnaast bekijkt Hoogenbosch de filmcensuur en bespreekt hij de belangrijkste en meest opzienbarende ontwikkelingen. Uiteraard mag de ultieme grens niet ontbreken: hoe zien de dood en het hiernamaals eruit op het witte doek?

Lees meer

Filmanalyse | Door Rudi de Boer zaterdag 16, 23, 30 maart en 6 april

Wanneer je in de bioscoop zit ben je waarschijnlijk helemaal niet bezig met zaken als montage, cameravoering, licht, geluid, acteren en art-direction. Toch word je hier onbewust door beïnvloedt. Mooie 17e-eeuwse jurken geven een film bijvoorbeeld een romantisch tintje terwijl snelle montage en enge muziek meteen zorgen voor de nodige spanning. Per onderdeel zullen filmfragmenten van zowel toen als nu een beeld schetsen van de manier waarop het gebruik van deze filmelementen een film maakt.

Lees meer

Filmen & Monteren met je Smartphone | Door Annelotte Verhaagen woensdag 20, 27 maart, 3 & 10 april

Iedereen weet wel dat je met je smartphone kunt filmen, maar het resultaat is niet altijd wat je ervan verwacht. Je legt de mooiste gebeurtenissen vast, maar het gevolg is dat je telefoongeheugen al snel vol staat met losse beelden, zonder dat je er ooit echt iets mee doet. Herkenbaar? Doe dan mee met deze cursus en haal het beste uit je eigen smartphone. Je leert op een praktische manier mooie composities maken, een verhaal vertellen in enkele beelden, effectief gebruikmaken van filters, tekst of muziek, en monteren met een (gratis) app.

Lees meer

De Grote Regisseurs Reeks 22 (Nieuw) | Door Constant Hoogenbosch maandag 6, 13, 27 mei en 3 juni

In deze nieuwe reeks Grote Regisseurs is er aandacht voor het viertal Andrea Arnold, Claire Denis, Luchino Visconti en Brian De Palma. Het zijn regisseurs die als grootmeesters van de cinematografie worden gezien en waar je als filmliefhebber niet omheen kunt. Ondersteund door sprekend en illustrerend beeldmateriaal bespreekt Hoogenbosch hun werk, stijl, kenmerken en invloed tegen de achtergrond van cultuurhistorische ontwikkelingen en de tijd waarin deze regisseurs werken.

Lees meer

Aanmelden

Enthousiast geworden? Mail dan het ingevulde inschrijfformulier naar filmcursus@hartlooper.nl. Als dit echt niet lukt is het eventueel ook mogelijk om een mail te sturen naar liane.stelling@gmail.com met daarin de volgende gegevens: naam, e-mail, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, de naam van de cursus en of u in aanmerking komt voor een gereduceerd tarief.

DOWNLOAD HIER HET INSCHRIJFFORMULIER EN DE PRIJZEN