logo
hd-img hd-img

Science & Fiction: Europa uitgedaagd

De reeks is een initiatief van LHC en het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. In de geest van explicateur Louis Hartlooper houden verschillende experts/wetenschappelijke onderzoekers een korte inleiding bij iedere film. Na afloop van de film kun je met deze wetenschappelijke explicateurs in gesprek.

 

Thema mei-juni 2024: Europa uitgedaagd

Europa staat voor grote geopolitieke uitdagingen. Op het gebied van migratie, veiligheid, klimaat, financiën, persvrijheid etc. Hoe sterk is de Europese eenheid? Gaat de EU nog verder uitbreiden of dreigen er juist ‘exits’? En wat te denken van de tendens naar meer autoritaire regimes en de ondermijning van persvrijheid en de rechtsstaat zoals we die zien in sommige Oost-Europese landen? Gaat Europa, mede naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne, toch nog een gezamenlijk leger vormen? En welke rol kan Europa spelen in ontwikkelingen op het gebied van zorg, werk en kunstmatige intelligentie? Terwijl ‘Europa’ voor veel mensen nog altijd een abstractie is, hebben besluiten in de EU direct effect op ons dagelijks leven. Besluiten die welbeschouwd, voortvloeien uit het regeringsbeleid van de lidstaten. Want Europa; dat zijn wij.


Poster for

Science & Fiction: De Acht Bergen Op dinsdag 28 mei om 18:30

Het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen stadse Pietro en Bruno, een jongen uit de bergen. Ondanks hun verschillen en enkele conflicten, lijkt hun vriendschap en liefde voor de natuur onverwoestbaar.

 

Inleiding door Sebastiaan Princen, universitair hoofddocent verbonden aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

Lees meer

Poster for

Science & Fiction: Io Capitano Op dinsdag 11 juni om 18:45

Twee jonge vrienden verlaten Senegal om naar Europa te gaan. Hun reis voert hen door de gevaarlijke woestijn, de verschrikkingen van detentiecentra in Libië en de Middellandse zee  – een  moderne Odyssee.

 

Inleiding door Hanneke van Eijken, hoogleraar verbonden aan het departement Rechtsgeleerdheid.

Lees meer

Poster for

Science & Fiction: Los Versos del Olvido Op dinsdag 25 juni om 18:45

De oude beheerder van een mortuarium ontdekt het lichaam van een onbekende jonge vrouw. Dat roept pijnlijke herinneringen op, en hij wil haar een fatsoenlijke begrafenis geven. Een magische, poëtische reis volgt.

 

Inleiding door Jan Pieter Beetz, universitair docent aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

Lees meer