logo
hd-img hd-img

Filmgeschiedenis | Door Rudi de Boer

Als je in de bioscoop zit en de lichten gaan uit realiseer je je waarschijnlijk niet dat deze kunstvorm al 125 jaar oud is. Toch stelden de broeders Lumière, de vaders van de film, in 1895: “De film is een uitvinding zonder toekomst”. Er is sinds die tijd ontzettend veel veranderd, en toch ook niet. Laat je onderdompelen in de wondere rijke historie van de film. Hoe zien we maatschappelijke gebeurtenissen terug in de film en wat maakt een film een klassieker of juist ‘cult’? Vier weken lang kom je meer te weten over film aan de hand van verschillende thema’s en fragmenten.

 

Een paar highlights per bijeenkomst:

1 – Hoe is de film eigenlijk ontstaan? Per ongeluk! Filmmakers als Georges Méliès en D.W. Griffith begonnen vervolgens te experimenteren met montage en special effects en langzaam ontstond er een filmtaal die wij allemaal begrijpen.

2 – De jaren ’30. De crisis had toegeslagen en overal waren mensen werkloos. Mensen hadden behoefte aan een goedkope ontsnapping uit hun dagelijks leven. Hollywood speelde hier goed op in: tapdansmusicals brachten vrolijkheid en maffiafilms zorgden voor de nodige spanning.

3 – Hitchcock wist precies hoe hij het publiek moest bespelen en heeft in feite de blauwdruk gemaakt van de spannende film. In Frankrijk ontstond de Nouvelle Vague-stroming. Bioscopen probeerden kijkers te lokken met 3D films, cinemascope, feel­‐o-­rama en smell-­o-rama..

4 – Jonge regisseurs als Spielberg, Scorsese en Coppola kregen vanaf de jaren ’70 meer vrijheid om wat gewaagder te filmen. De komst van de computer veranderde de filmindustrie. Het geloof in religie en overheid kreeg een deuk.

 

Deze cursus vindt plaats op 6, 13, 20 en 27 januari met een reservedatum op 3 februari. De cursus duurt van 11:00 tot 13:00.

 

Download HIER HET INSCHRIJFFORMULIER EN DE PRIJZEN


logo

Rudi de Boer

Tijdens zijn studie Theater, Film & Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht is Rudi de Boer zich gaan verdiepen in de filmgeschiedenis en verschillende filmculturen en ontdekte hij dat er behoefte was aan filmeducatie. Hij ging filmcursussen geven aan diverse studenten en heeft na het afronden van zijn studie deze traditie voortgezet in diverse filmtheaters. Inmiddels geeft hij overal in Nederland inleidingen, filmlezingen, filmlessen en filmcursussen. Daarnaast verzorgt hij nagesprekken bij diverse filmfestivals zoals het Rotterdam International Filmfestival en het Nederlands Filmfestival. Steven Spielberg zei ooit: “I dream for a living.” Rudi de Boer is zelf geen filmmaker geworden, maar zijn droom om van zijn hobby zijn beroep te kunnen maken is wel degelijk uitgekomen. Rudi houdt zowel van blockbusters, mooie oude filmklassieker als van obscure Franse arthousefilms en cultfilms: in elke film ziet hij wel iets waarover gefilosofeerd kan worden.