logo
hd-img hd-img

Psychoanalyse & Film

Psychoanalyse & Film is een reeks van zes filmvertoningen, die we in samenwerking met de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV) maandelijks vertonen van oktober t/m april. De films worden altijd ingeleid door een deskundige op het gebied van psychoanalyse, en na afloop is er de mogelijkheid tot discussie. De films worden geselecteerd rondom een specifiek thema die we elk seizoen hieronder toelichten. Het thema van deze reeks is: alleen (zijn)

 

Het nieuwe seizoen begint weer in oktober en loopt t/m april 2024. Houdt deze pagina in de gaten voor de nieuwe reeks!


Poster for

Psychoanalyse & Film: L’Avenir Op woendag 4 oktober om 18:45

De zestigjarige docent filosofie Nathalie (Isabelle Huppert) staat op een keerpunt in Mia Hansen-Løves L’Avenir (2016). Haar dwingende moeder heeft niet lang meer te leven; de kinderen zijn uit huis en haar man verlaat haar voor een andere vrouw. Kan haar alleen-zijn niet ook bevrijdend werken?

 

Deze voorstelling bevat een inleiding en nagesprek met psychoanalyticus Michel van Veen.


Verwacht op 04 okt 2023

Lees meer

Poster for

Psychoanalyse & Film: Muidhond

Elke is het negenjarige buurmeisje van Jonathan, die worstelt met zijn erotische gevoelens voor jonge kinderen. Muidhond (Patrice Toye, 2019) laat zien hoe Jonathan uit zelfbescherming de eenzaamheid zoekt en afstand wil bewaren tot Elke. Maar de verleiding blijft. Gebaseerd op de veelgeprezen roman van forensisch psycholoog Inge Schilperoord.

Deze voorstelling bevat een inleiding en nagesprek met psychoanalyticus Sacha Marlisa.


Verwacht op 01 nov 2023

Lees meer

Poster for

Psychoanalyse & Film: Eternal Sunshine of The Spotless Mind

Wat betekent het om een uitwisbare indruk te maken? In Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry, 2004) neemt de vrijgezel Joel in een impuls de trein naar het steenkoude Montauk en ontmoet daar Clementine. Gondry’s bejubelde film is een spitsvondige variatie op screwball comedies uit de jaren dertig en veertig.

Deze voorstelling bevat een inleiding en nagesprek met psychoanalyticus Edwin Bouman. 


Verwacht op 10 jan 2024

Lees meer

Poster for

Psychoanalyse & Film: Plus que Jamais

De ernstig zieke Hélène (Vicky Krieps) heeft via internet vaag contact gehad met een Noorse man die ze enkel van zijn blog kent. Hoewel Hélènes relatie met Mathieu harmonieus lijkt in Plus que jamais (Emily Atef, 2021), staat ze erop dat zij zonder hem van Frankrijk naar Noorwegen gaat reizen, voor een louterende trip.

Deze voorstelling bevat een inleiding en nagesprek met psychoanalyticus Sacha Marlisa. 


Verwacht op 07 feb 2024

Lees meer

Poster for

Psychoanalyse & Film: Una Mujer Fantastica

De relatie tussen de oudere Orlando en de jongere transvrouw Marina in de Chileense, met een Oscar bekroonde Una mujer fantástica (Sebastián Lelio, 2017) ligt gevoelig bij de buitenwacht (zijn zoon, zijn ex, de afdeling zedenzaken). Als Marina alleen achterblijft na de plotse dood van Orlando wordt zij met argwaan bekeken.

Deze voorstelling bevat een inleiding en nagesprek met psychoanalyticus Simone Logtenberg.


Verwacht op 06 mrt 2024

Lees meer

Poster for

Psychoanalyse & Film: Bleu

Als Julie in Bleu (Krzysztof Kieslowski, 1993) ontwaakt uit haar coma na een auto-ongeluk hoort ze dat haar man en dochtertje inmiddels zijn begraven. Na dit verlies lijkt ze te kiezen voor radicaal afstand nemen: ergens anders gaan wonen, spullen van haar man bij het oud vuil. Leidt haar rouwproces Julie naar vrijheid?

Deze voorstelling bevat een inleiding en nagesprek met psychoanalyticus Esther Swart. 


Verwacht op 03 apr 2024

Lees meer