logo
hd-img hd-img

Psychoanalyse & Film

Psychoanalyse & Film is een reeks van zes bijzondere filmvertoningen (maandelijks van oktober t/m april). De films worden altijd ingeleid door een deskundige op het gebied van psychoanalyse, en na afloop is er de mogelijkheid tot discussie. De films worden geselecteerd rondom een specifiek thema. Dit jaar staat het thema ‘goedheid’ centraal. Psychoanalyse & Film is een samenwerking met de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV). Bekijk hieronder het actuele aanbod van Psychoanalyse & Film.


Poster for

Psychoanalyse & Film: Mildred Pierce (1945) Michael Curtiz 10 november 2021

Psychoanalyse & Film presenteert maandelijks een bijzondere filmvertoning rondom het thema ‘goedheid’, met inleiding en nagesprek door een deskundige. In november staat de klassieker Mildred Pierce van Michael Curtiz op het programma. Een man kijkt de camera in op het moment dat hij wordt doodgeschoten. In flashbacks wordt langzaam duidelijk hoe de band tussen de gescheiden Mildred Pierce en haar twee dochters bepalend is voor de toedracht van de moord. Inleiding: n.n.t.b.

 

Start kaartverkoop 1 november

Lees meer

Poster for

Psychoanalyse & Film: Viridiana (1961) Luis Bunuel 12 januari 2022

Psychoanalyse & Film presenteert maandelijks een bijzondere filmvertoning rondom het thema ‘goedheid’, met inleiding en nagesprek door een deskundige. In januari staat de omstreden Palme d’Or winnaar Viridiana van Luis Buñuel op het programma. Uit plichtsbesef zoekt de novice Viridiana haar oom op. Ze voelt zich schuldig over haar reactie op zijn ongepaste gedrag en wil nog enkel haar goede hart laten spreken, met onvermoede gevolgen. Inleiding: Thijs de Wolf.

 

start kaartverkoop maandag 3 januari

Lees meer

Poster for

Psychoanalyse & Film: Ida (2013) Pawel Pawlikowski 9 februari 2022

Psychoanalyse & Film presenteert maandelijks een bijzondere filmvertoning rondom het thema ‘goedheid’, met inleiding en nagesprek door een deskundige. In februari staat het Oscarwinnende drama Ida van Pawel Pawlikowski op het programma. In 1962 moet de jonge kloosterlinge Ida, voordat ze haar geloften gaat afleggen, haar nog enig overgebleven familielid, de ‘rode’ tante Wanda, opzoeken. Inleiding: psychiater/psychoanalyticus Sacha Marlisa.

 

start kaartverkoop maandag 31 januari

Lees meer

Poster for

Psychoanalyse & Film: Spoorloos (1988) George Sluizer 9 maart 2022

Psychoanalyse & Film presenteert maandelijks een bijzondere filmvertoning rondom het thema ‘goedheid’, met inleiding en nagesprek door een deskundige. In maart Spoorloos. Een jong stel is op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Bij een benzinestation gaat de vrouw wat inkopen doen en verdwijnt. Jarenlang blijft haar vriend wanhopig op zoek naar haar. Dit trekt de aandacht van de moordenaar van zijn verdwenen vriendin. Wat volgt is een onvervalst machtsspel. Inleiding: psychiater/psychoanalyticus Edwin Bouman.

 

Start kaartverkoop maandag 28 april 

Lees meer

Poster for

Psychoanalyse & Film: An (2015) Naomi Kawase 13 april 2022

Psychoanalyse & Film presenteert maandelijks een bijzondere filmvertoning rondom het thema ‘goedheid’, met inleiding en nagesprek door een deskundige. In maart staat de klassieker An van Naomi Kawase op het programma. Een man in zijn kiosk dorayakiin  An, Die Japanse pannekoekjes zijn gevuld met een zoete rode bonenpasta, die ‘an’heet. Zijn zaal begint te floreren zodra de oudere vrouw Tokue aanbiedt de pasta voor hem te bereiden. Maar wat vormt de  Inleiding: n.n.t.b.

 

Start kaartverkoop maandag 4 april

Lees meer