Online reserveren
of bel: 030 232 04 50

Bram Fischer

Omschrijving
In het Zuid-Afrika van 1963, waar de onvrede tegen de ongelijkheid groeit, worden op een middag in het dorpje Rivonia bij een inval de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was toegevoegd: Nelson Mandela. Er is het blanke regime veel aan gelegen om de groep als voorbeeld te stellen en tot de doodstraf veroordeeld te krijgen. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer eigenlijk de tiende verdachte had moeten zijn. Dat is de start van een proces waarin Bram Fischer heikele paden bewandelt. Wanneer de geheime politie gaandeweg Bram Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin?

Cast
Peter Paul Muller, Sello Motloung, Dan Robbertse, José Domingos, Conrad Kemp, Antoinette Louw,

Regie Jean van de Velde
Gesproken taal Nederlands
Ondertitelde taal Geen
Genre Drama
Speelduur 124 minuten
Jaartal 2017
Productiejaar 2017
Release 13 apr 2017
   
Kijkwijzer
  • Grof Taal gebruik
  • 16
  • Geweld

Reserveren

Kies voorstelling:
Weekend Normaal **:
-
+
à € 9,50
Week Normaal Ticket**:
-
+
à € 8,50
65+:
-
+
à € 7,50
Week Normaal Ticket**:
-
+
à € 8,50
65+:
-
+
à € 7,50

Recensies

De Volkskrant   ★★★★   (vier sterren)
Muller is de enige Nederlander in de tot aan elke bijrol overtuigende Zuid-Afrikaanse cast van dit tot in de details realistisch aangeklede historische drama. Sello Motloungs Mandela is Van de Veldes troef: nu eens geen buitenlandse steracteur die alles uit de kast haalt bij het Mandela nabootsen. Eindelijk een acteur die Madiba neerzet zónder zichtbare moeite.

Trouw   ★★★★   (vier sterren)
Waarschijnlijk de beste film die Jean van de Velde tot nu toe heeft gemaakt. Blijft nog een ding over om te noemen: de fantastische hoofdrol van Peter Paul Muller. Geen woord, geen gebaar te veel. Een stille storm.

De Filmkrant   ★★★★   (vier sterren)
Het is des te bewonderenswaardiger dat Fischer zijn strijdgenoten ervan kan blijven overtuigen dat water sterker is dan steen — dus dat geweldloos verzet de voorkeur geniet boven terrorisme. Met die centrale boodschap maakt Van de Velde een film die ook vandaag de dag relevant is. In een wereld die alleen uit zwart en wit mag bestaan, zoekt Bram Fischer onophoudelijk naar de eindeloze variaties die daar tussen zitten.

NRC   ★★★★   (vier sterren)
Alles staat in dienst van het verhaal, zelfs de onopvallende, maar lichtjes uit het lood geslagen cameraperspectieven die het gevoel van onderhuidse spanning versterken. De film is bescheiden, net als Van de Velde op zijn beste momenten als filmmaker.

Algemeen Dagblad   ★★★★   (vier sterren)
Van de Velde maakte een doorwrocht rechtbankdrama met thrillerelementen dat het leven van Fischer volledig recht doet. Muller maakt van Fischer een perfect stoïcijns personage dat onder grote druk staat. Zijn Zuid-Afrikaans dwingt bewondering af.


  • slide_still1_BramFischer_150317151449_big.jpg
  • slide_still2_BramFischer_150317151451_big.jpg
  • slide_still4_BramFischer_150317151452_big.jpg
  • slide_still5_BramFischer_150317151453_big.jpg
Terug