CineFest: Mjólk

Omschrijving
Inga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorp bij Reykjavik. Net als de boeren uit de buurt zijn ze al jaren lid van de lokale zuivelcoöperatie die echter alles behalve de belangen van de boeren behartigt: via chantage en slinkse regels weten ze hun monopoliepositie te behouden. Als Inga’s man onder verdachte omstandigheden overlijdt, besluit ze dat ze genoeg heeft van het corrupte systeem en probeert ze het lot van haar gemeenschap weer in eigen handen te nemen. Maar niet iedereen lijkt zo blij met deze verklaarde oorlog aan de melkmaffia… Mjólk is een IJslandse tragikomedie van Grímur Hákonarson, die eerder het bekroonde Ramsmaakte. De film ging dit jaar in wereldpremière op het Toronto International Film Festival en kreeg er lovende recensies van de pers.


Regie Grímur Hákonarson
Cast Sigurður Sigurjónsson, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson
Genre Drama
Land IJsland, Denemarken, Frankrijk
Release 31 okt 2019
Productiejaar 2019
Speelduur 92 minuten
Gesproken taal IJslands
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer
  • 12

Recensies

NRC   ★★★   (drie sterren)
Humor zit verstopt tussen veel tragiek. Egilsdóttir zet een vrouw neer bij wie de rouw uit elke porie van haar gezicht spreekt.

De Volkskrant   ★★★   (drie sterren)
Regisseur en scenarioschrijver Grímur Hákonarson lijkt zich te specialiseren in boerendrama’s. Mjólk toont hoe idealen beklemd kunnen raken in een vastgeroest systeem.

Trouw   ★★★   (drie sterren)
Inga is als weerbarstige held het levensbloed van deze film. Mjólk is realistisch en stipt een serieus onderwerp aan: machtsmisbruik waarover iedereen zwijgt omdat men financieel gevangen zit.

VPRO Cinema   ★★★   (drie sterren)
Mooie, subtiel gespeelde en vertelde scènes en een aanstekelijke power to the people-boodschap.


  • CineFestMjC3B3lk_132134697294289799_big.jpg
  • CineFestMjC3B3lk_132134697304211521_big.jpg
  • CineFestMjC3B3lk_132134697317961500_big.jpg