IDFA x LHC: Bellingcat, truth in a post-truth world

Omschrijving
De documentaire Bellingcat, truth in a post-truth world van Hans Pool gaat op 16 november om 21:00 in wereldpremière op het IDFA. Bij hoge uitzondering mogen wij de film gelijktijdig vertonen, met na afloop een livestream van de Q&A met de Bellingcat-oprichter Eliot Higgins. De documentaire toont het urgente verhaal van de groep die bijna alle onthullingen deed rond de ramp van MH17 en de verantwoordelijkheid van Rusland bewees. Een groepje nerds en huisvaders die nep-nieuws ontmaskerden en zo de horzel in de pels werden van grootmachten en geheime diensten. Voor het eerst krijgen we de gezichten te zien achter dit bijzondere verhaal.

Ze noemen zichzelf Bellingcat, in analogie met de kat die een belletje om krijgt, zodat de muizen veilig zijn. De werkloze Eliot kreeg het idee en langzaamaan sloten er zich steeds meer mensen uit heel de wereld bij hem aan. Ze zijn idealistische puzzelaars, die a la de forensische onderzoekers in de tv-serie CSI, met de schijnbaar meest triviale informatie uit bronnen als Google Earth en Facebook, beetje bij beetje de waarheid weten te achterhalen. Maar dan nog een stuk spannender, want de tegenstanders zijn hier landen als Rusland, Saoedi-Arabië en Syrië. Die absoluut not amused zijn met het werk van Bellingcat. In de huidige oorlogen zetten de strijdende partijen alle middelen in om hun eigen betrokkenheid te verhullen. Journalisten worden geweerd en steeds geavanceerdere manieren gebruikt om het nieuws te beïnvloeden. De film laat zien hoe deze betrokken mensen samen een methode ontwikkelen waarmee je vanuit je bureaustoel hier tegenwicht aan kan bieden. Weliswaar aan de ene kant doodeng, omdat je ineens zo duidelijk ziet hoezeer alle informatie en privacy voor het grijpen ligt op internet en aan de andere kant geweldig. Zij zijn de nieuwe, onorthodoxe, helden van onze tijd.


Regie Hans Pool
Cast
Genre Documentaire
Release 15 nov 2018
Productiejaar 2018
Speelduur 88 minuten
Gesproken taal Engels
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer
  • 12

Speeltijden (klik op de tijden om te reserveren)

vrvr 16 novembernov 21:00

Recensies

De Volkskrant   ★★★★   (vier sterren)
Hans Pool weet zijn documentaire flink spannend te maken. Fascinerend materiaal, dat Pool inzichtelijk en nuchter presenteert.

Het Parool   (geeft geen sterren)
Een viering van Bellingcats toewijding aan de waarheid.

Algemeen Dagblad   ★★★   (drie sterren)
De inzichtelijke documentaire biedt hoop in barre nepnieuwstijden, maar onthult ook dat Bellingcat helpen niet zonder gevaar is.


  • IDFAxLHCBellingcattruthinaposttruthworld_131850235210791724_big.jpg