Omschrijving
De Koerdische herder Zagros hoort dat zijn vrouw Havin door zijn familie wordt beschuldigd van overspel. Havin ontkent alles en vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. Eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros langzaamaan tot wanhoop drijft. Zagros is het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische cineast Sahim Omar Kalifa. Zijn drie eerdere korte films werden samen geselecteerd voor maar liefst 250 festivals en kaapten er in totaal 97 prijzen weg. Zowel Baghdad Messi als Bad Hunter haalden bovendien de shortlist van de Oscars. Ook Zagros heeft vele prijzen ontvangen waaronder de publieksprijs en de prijs voor beste regie op het Arras Film Festival 2017 en de Grand Prix of het Filmfestival van Gent.


Regie Sahim Omar Kalifa
Cast Feyyaz Duman, Maaike Neuville, Steve Van Nuffel
Genre Drama
Release 28 jun 2018
Productiejaar 2017
Speelduur 102 minuten
Gesproken taal
Ondertitelde taal
Kijkwijzer
  • 12

Recensies

VPRO Cinema   ★★★★   (vier sterren)
Sterk speelfilmdebuut met universele zeggingskracht over sociale, religieuze en maatschappelijke druk. Van de veelbelovende Vlaams-Koerdische cineast Kalifa, die op grond van zijn veelbekroonde kortfilms al toetrad tot de Amerikaanse Academy.

De Volkskrant   ★★★   (drie sterren)
Het is knap overtuigend, hoe de Koerdische Berg Sahim Omar Kalifa in zijn eerste speelfilm een verstikkende stemming oproept. Wat voortdurend overeind blijft, is de akelig goed gevangen atmosfeer van jaloezie en wantrouwen, die overal door weer te dringen – zelfs tot in het beste huwelijk.

Het Parool   (geeft geen sterren)
Eenmaal in Brussel begint Zagros gelukkig te ademen. Betekenissen worden diffuus, meer en meer speelt zich tussen de regels af. Er broeit een liefdesdrama dat uiteindelijk Shakespeareaanse proporties aan zal nemen.

NRC   ★★★   (drie sterren)
Religie speelt in zijn film een opmerkelijk kleine rol, machismo en eergevoel des te meer. Kalifa’s film schetst een weinig hoopvol beeld van de kansen voor iemand als Zagros buiten zijn thuisregio.

De Morgen   ★★★   (drie sterren)
Met Sahim Omar Kalifa is België een sterke verhalenverteller rijker: zijn langspeelfilmdebuut Zagros is een matuur en meeslepend drama over culturele verscheurdheid, gedragen door levensechte vertolkingen.


  • Zagros_131744088609319843_big.jpg
  • Zagros_131744088610227886_big.jpg