Utøya 22. juli

Omschrijving
Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.


Regie Erik Poppe
Cast Aleksander Holmen, Andrea Berntzen, Solveig Koløen Birkeland, Brede Fristad
Genre Drama
Land Noorwegen
Release 14 jun 2018
Productiejaar 2018
Speelduur 90 minuten
Gesproken taal Noors
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer
  • 12

Speeltijden (klik op de tijden om te reserveren)

wowo 22 augustusaug 14:00

Recensies

De Volkskrant   ★★★★   (vier sterren)
Poppe’s film bestaat uit een enkele take, terwijl cameraman Martin Otterbeck met Kaja meerent, wegduikt en schuilt. Poppe wisselt actie en rust slim af en de cast van jongvolwassenen, de toen 19-jarige Andrea Berntzen voorop, speelt angstaanjagend goed.

Het Parool   (geeft geen sterren)
Vanaf Kaja’s eerste woorden speelt Poppe met de verwachtingen van de kijker. Het maakt Utøya 22.juli tot pure horror, wat wordt versterkt door de cinematografische tour de force van cameraman Martin Otterberck, die de gruwelen op het eiland vangt in een 72 minuten durend shot.

VPRO Cinema   ★★★★   (vier sterren)
Noorse regisseur Poppe (Troubled Water) neemt ons 72 minuten mee naar de hel. Dat alles werd gefilmd in één onafgebroken shot, is meer dan een gimmick: de intense cameravoering brengt de chaos en paniek akelig dichtbij.


  • UtC3B8ya22.juli_131705919034806128_big.jpg