Science & Fiction: King of the Belgians

Omschrijving
Het Louis Hartlooper Complex en het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht organiseren een filmreeks met wetenschappelijke explicateurs. Onder de titel Science & Fiction: Over leven in de stad vertonen we vier bijzondere films die je aan het denken zetten over de uitdagingen waar grote steden voor staan.

King of the Belgians
Koning Nicolas III van België heeft het gevoel dat hij een verkeerd leven leidt. Hij vertrekt op staatsbezoek naar Istanbul terwijl een Britse cineast, in opdracht van het Paleis een documentaire maakt om zijn imago op te poetsen. Dan komt plotseling het bericht dat Wallonië de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. De koning moet onmiddellijk terug maar een krachtige zonnestorm verstoort alle telecommunicatie en het vliegverkeer. Ze zitten vast in Istanbul, want de Turkse veiligheidsdienst wil niet dat ze over land terugkeren. De documentairemaker ruikt echter de kans van zijn leven en komt met een twijfelachtig plan voor een reis terug naar België, undercover, met behulp van een groep Bulgaarse zangeressen. Zo begint een moderne odyssee dwars door de Balkan, langs onder andere een yoghurtfestival, een voormalige Servische sluipschutter en een burgemeester op blote voeten. Het wordt een hilarische tocht vol onverwachte ontmoetingen, dilemma’s en hartverwarmende momenten.

King of the Belgians lijkt op een mockumentary, een nepdocumentaire. En hoewel de film dicht op de actualiteit zit, draait het verhaal toch vooral om de karakterstudie van een leider die in eerste instantie niet opgewassen lijkt tegen zijn taak. Tijdens zijn bizarre roadtrip door Europa vindt de Koning der Belgen zichzelf echter opnieuw uit.

Met inleiding door: Job Cohen, hoogleraar gemeenterecht en gemeentekunde aan de Universiteit Leiden, voorheen o.a. lid van de Eerste Kamer en burgemeester van Amsterdam. Job Cohen geeft antwoord op de vraag of wij ons nog vertegenwoordigd voelen in de lokale politiek, en wat de positie van de (gekozen) burgemeester daarin kan zijn.
Onlangs verscheen het boek De Gemeenteraad - Ontstaan en ontwikkeling van de lokale democratie, bijzonder actueel in het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen.


Regie Peter Brosens & Jessica Woodworth
Cast
Release 26 jun 2018
Productiejaar 2016
Speelduur 94 minuten
Gesproken taal
Ondertitelde taal
Kijkwijzer

Speeltijden (klik op de tijden om te reserveren)

didi 26 junijun 19:00