Science & Fiction: Smoke

Omschrijving
Het Louis Hartlooper Complex en het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht organiseren een filmreeks met wetenschappelijke explicateurs. Onder de titel Science & Fiction: Over leven in de stad vertonen we vier bijzondere films die je aan het denken zetten over de uitdagingen waar grote steden voor staan.

Smoke
De tabakswinkel van Auggie Wren (Harvey Keitel) is het kloppend hart van Brooklyn, New York. Kleurrijke buurtbewoners delen er hun boeiende, grappige en soms hartverscheurende verhalen. Bijvoorbeeld Paul (William Hurt), wiens zwangere vrouw vlak naast de winkel doodgeschoten werd bij een aanslag. Paul zelf werd door een jongeman gered. Met deze jongen gaat hij juist op zoek naar diens vader, die de jongeman nauwelijks kent.
Auggie zelf maakt al veertien jaar elke dag op hetzelfde uur vanaf dezelfde plek aan de overkant van de straat een foto van zijn winkel. De winkel blijft steeds hetzelfde, maar alle foto’s zijn anders. Ook zijn eigen leven neemt een verrassende wending wanneer hij bezoek krijgt van een ex-vriendin die hem vertelt dat hij bij haar een dochter heeft, en dat hij haar dringend moet helpen. Smoke is gebaseerd op verhalen van de Amerikaanse schrijver Paul Auster en een verzameling ‘urban fairytales’ – gebaseerd op de werkelijkheid maar tegelijkertijd een soort sprookjes.

Met inleiding door: Irina van Aalst, stadsgeograaf en als universitair hoofddocent verbonden aan de onderzoeksgroep Urban Geography van het departement Sociale Geografie en Planologie van de faculteit Geowetenschappen. Zij zal in haar inleiding ingaan op de ontwikkeling van de publieke ruimte in de stad. Van wie is die ruimte eigenlijk, en voelen we ons daarin nog thuis?


Regie Wayne Wang
Cast
Release 15 mei 2018
Productiejaar 1995
Speelduur 112 minuten
Gesproken taal
Ondertitelde taal
Kijkwijzer

Speeltijden (klik op de tijden om te reserveren)

didi 15 meimei 19:00