logo
hd-img hd-img

Grenzeloos? | Door Constant Hoogenbosch

In deze vierdelige reeks gaat Hoogenbosch op zoek naar grenzen in de filmwereld. De eerste les duikt in de wonderbaarlijke, hilarische en choquerende wereld van exploitatiefilms en video nasties. Exploitatiefilms gaan al terug tot de begindagen van de film. Ze liften vaak mee op het succes van een grote Hollywoodproductie. In de jaren ’80 waren het de roemruchte videonasties die in videotheken zorgden voor heel wat grensverleggende cinema. In les 2 werpt hij een blik op taboes en taboedoorbrekende films. Film kan in het bespreken, tonen en doorbreken van taboes een rol spelen. We bekijken verschillende taboes, hoe deze in films worden besproken en hoe films kunnen bijdragen aan het doorbreken van een taboe. Les 3 staat in het teken van censuur. Censuur heeft in de hele filmgeschiedenis een rol gespeeld, maar de praktische uitvoering ervan loopt nogal uiteen en ook tussen landen bestaan interessante verschillen. Hoogenbosch bekijkt filmcensuur en bespreekt de belangrijkste en meest opzienbarende ontwikkelingen. De laatste les staat in het teken van de ultieme grens: de dood en het hiernamaals. Wat er daarna gebeurt, kan gebeuren, hoe we de dood te slim af kunnen zijn of hoe we zelfs onsterfelijk kunnen worden zien we in tal van films voorbijkomen. De reeks is geschikt voor beginners en gevorderden.

 

Deze cursus vindt plaats op 19, 26 februari, 4 en 11 maart met een reservedatum op 18 maart. De cursus duurt van 19:00 tot 21:00.

 

Download HIER HET INSCHRIJFFORMULIER EN DE PRIJZEN


logo

Constant Hoogenbosch

Drs. Constant Hoogenbosch (Nijmegen, 1967) studeerde Cultuur- en Mentaliteitsgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen met een focus op film en media. Na jaren werkzaam te zijn geweest in de film-, televisie- en radiowereld werd in 2000 mediabedrijf Movie Machine opgezet. Hoogenbosch werkt door heel Nederland (en internationaal) met en voor filmhuizen, culturele centra, bedrijven en onderwijsinstellingen. Verder is hij o.a. verbonden aan het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (Eye) en Filmhub Oost. Als vaste filmredacteur is hij wekelijks te horen op Radio Gelderland en verschijnt hij regelmatig in Radboud Reflects. Daarnaast is Hoogenbosch een van de grondleggers van het internationaal kortfilm festival Go Short in Nijmegen en het strip- en comics festival De Klare Lijn.