logo
hd-img hd-img

White Riot

Omschrijving

Eind jaren ‘70 creëert een groepje muziekliefhebbers samen met onder andere de Britse punkgroep The Clash de grootse antiracismebeweging van Groot-Brittannië. Het zijn huiveringwekkende beelden; aanhangers van het National Front, getooid met nazisymbolen, die massaal door de straten marcheren. Eric Clapton en Rod Stewart die hiervoor hun steun uitspreken. Een jonge David Bowie die zegt dat ‘Britain’ toe is aan een fascistische leider. Het zijn deze uitspraken die de trigger zijn voor een groepje bevriende kunstenaars en muzikanten om een tegenbeweging te beginnen. Vanuit een drukkerij verspreiden ze vlugschriften en organiseren ze concerten. Wat begint als een vrij obscuur en lokaal initiatief, groeit uit tot een nationale beweging die enorme demonstraties en concerten van de grond krijgt.

 

Bands als The Clash, Sham 69, x-Ray Spex, Tom Robinson, maar ook de maar kort bestaande Aziatische punkband Alien Kulture dragen de Rock Against Racism beweging. De titel White Riot verwijst naar de eerste single van The Clash. In de film staat het symbool voor hoe muziek de wereld verandert. Regisseur Rubika Shah, bekend van eerdere documentaires over David Bowie en Spike Lee, gaf de film vorm in de stijl van de fanzines van toen. Een terugblik op een fascinerende tijd, die verbijsterend actueel voelt. Het is Woodstock meets the March on Washington, in Engelse punkstijl.


Regie Rubika Shah
Cast Red Saunders (Zichzelf), Dennis Bovell (Zichzelf), Mykaell Riley (Zichzelf)
Genre Documentaire
Land United Kingdom (UK)
Release 16 sep 2020
Productiejaar 2019
Speelduur 80 minuten
Gesproken taal Engels
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer

Speeltijden (klik op de tijden voor kaartverkoop)

zo 27 september 17:45
ma 28 september 17:45
di 29 september 17:45
wo 30 september 17:45

Recensies

de Volkskrant ★★★★ (4 sterren)

White Riot is een frisse terugblik op het muzikale antiracisme van de jaren zeventig.

NRC ★★★★ (4 sterren)

Boeiende docu met parallellen tussen de jaren '70 en nu.

Trouw ★★★ (3 sterren)

De beelden van het RAR-evenement in 1978 in het Londense Victoria Park, waar niet zoals verwacht een paar honderd, maar ruim tachtigduizend mensen op afkwamen, zijn fascinerend historisch materiaal.

Parool (geeft geen sterren)

Door een indrukwekkende hoeveelheid archiefmateriaal op een dol tempo te laten zien, zonder tijd om op adem te komen, weet de protestdocumentaire de opzwepende energie van de beweging over te brengen.