logo
hd-img hd-img

The Kingmaker, Imelda Marcos

Omschrijving

Voormalig first lady van de Filipijnen Imelda Marcos, weduwe van Ferdinand Marcos, staat in het collectieve geheugen gegrift als de vrouw met de enorme hoeveelheid schoenen. Bekroond filmmaker en fotograaf Lauren Greenfield (Generation Wealth, Queen of Versailles) volgt deze excentrieke vrouw die zich zelfverzekerd neerzet als vaderlandslievende weldoenster, maar zo de familiegeschiedenis van macht en corruptie herschrijft. Hoe vergaat het Imelda Marcos nu? Na haar vlucht met haar man naar Haïti tijdens de volksopstand van 1986, keert ze terug uit ballingschap. Alsof er niets gebeurd is, baadt ze schaamteloos in weelde terwijl ze zich presenteert als ‘moeder van het volk’. Tegelijkertijd laat de film de verwoestende corruptie in het land zien. Geld en macht houden elkaar in evenwicht. En de prangende vraag blijft waar al dat geld vandaan komt.

 

The Kingmaker, Imelda Marcos toont de extravagantie van een controversieel persoon, afgezet tegen de schokkende erfenis van het Marcos regime en het huidige politieke klimaat. In een tijd waarin fake-nieuws overal ter wereld verkiezingen beïnvloedt, is het verhaal van Imelda’s comeback een huiveringwekkend sprookje.


Regie Lauren Greenfield
Cast Imelda Marcos (Zichzelf)
Genre Documentaire
Release 13 aug 2020
Productiejaar 2019
Speelduur 101 minuten
Gesproken taal Engels
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer

Deze film wordt verwacht op 13 aug 2020. Houd deze pagina daarom goed in de gaten!

Recensies

Trouw ★★★★★ (5 sterren)

Greenfield bouwt een vaartvol, vlijmscherp betoog op, waarin ze het pijnlijke verleden van de Filippijnen, getekend door verwoestende corruptie, marteling en moord, verbindt met het heden.

De Volkskrant ★★★★ (4 sterren)

In The Kingmaker past Lauren Greenfield een genadeloze factcheck toe op de verhalen van Imelda Marcos.

VPRO Cinema ★★★★ (4 sterren)

Ontluisterend portret van de gestoorde Filipijnse presidentsweduwe Imelda Marcos.

Het Parool (geeft geen sterren)

The Kingmaker is een waarschuwing die gehoord en gezien moet worden.