logo
hd-img hd-img

Prison for Profit

Omschrijving

In 2001 werd de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika, de Mangaung-gevangenis, geopend. Als ondernemer beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de drieduizend gevangenen – voor de laagste prijs uiteraard. Maar dat bleek al snel een loze belofte. Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken van de gevangenen. Getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en de bevindingen van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins maken duidelijk wat privatisering van het gevangeniswezen eigenlijk betekent. Cipiers worden onderbetaald, overbelast en vrezen dagelijks voor hun leven. Gevangenen worden gezien als melkkoe, waardoor rehabilitatie zeker geen prioriteit is.

 

Prison for Profit toont op kritische wijze aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen gaat deze trend – de toenemende privatisering – hebben voor de samenleving?


Regie Ilse van Velzen, Femke van Velzen
Genre Documentaire
Land Netherlands
Release 15 okt 2020
Productiejaar 2019
Speelduur 83 minuten
Gesproken taal Engels,Afrikaans
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer

Deze film wordt verwacht op 15 okt 2020. Houd deze pagina daarom goed in de gaten!

Recensies

de Volkskrant ★★★ (3 sterren)

De Nederlandse documentaire Prison for Profit ontleedt het Mangaung-schandaal met interviews en schokkende camerabeelden van binnenuit.

NRC ★★★ (3 sterren)

In 2013 bleek de door beveiligingsmoloch G4S gerunde Mangaung-gevangenis in Zuid-Afrika een hel op aarde. ‘Prison for Profit’ laat zien dat dit schandaal niet alleen staat.

Het Parool (geeft geen sterren)

Prison for Profit moet worden gezien.