logo
hd-img hd-img

One Man And His Shoes

Omschrijving

Een meeslepende en verbijsterende documentaire over de ongekend populaire Air Jordan Sneaker. Een schoen die een grote sociale en culturele betekenis kreeg en door een geniale marketingstrategie een miljardenomzet bereikte. Het zijn de jaren 80 in Amerika. Er heerst een grote crack-epidemie en Reagans ‘war on drugs’ biedt weinig soelaas. Michael Jordan is slechts nog een veelbelovend talent, de NBA worstelt met kijkcijfers en verliest spelers die aan cocaïne gebruik ten onder gaan. NIKE maakt alleen nog tennis- en hardloopschoenen en heeft moeite het hoofd boven water te houden. Slimme marketeers bij het bedrijf zien kansen. Om de teamsport naar zich toe te trekken wordt basketball-scout Sonny Vaccaro op de loonlijst gezet en een jonge getalenteerde filmmaker, Spike Lee, wordt aangetrokken voor de commercials. Het is een kwestie van timing en geluk maar zodra NIKE Michael Jordan en zijn schoenen wereldwijd lanceert, wordt geschiedenis geschreven. Air Jordans worden een must-have voor Afro-Amerikaanse jongeren, die staan voor alles wat ‘cool’ is. Als je Michael Jordan op zondagavond had zien spelen, dan wilde je een paar. Maar de prijs is hoog. De schoenen komen in een gelimiteerde oplage en zijn schreeuwend duur. De eerste straatroof met dodelijke afloop vanwege een paar Air Jordans wordt gerapporteerd in 1989. En er volgen er meer.

 

One Man And His Shoes vertelt het verhaal van het merk Air Jordan vanuit een historisch en maatschappelijk perspectief en toont de impact die het wereldwijd heeft op een populaire cultuur. Een fascinerende reis door de recente Amerikaanse geschiedenis in relatie tot sport, etniciteit, politiek en ondernemerschap.


Regie Yemi Bamiro
Cast Michael Jordan (Zichzelf), Spike Lee (Zichzelf), Dennis Rodman (Zichzelf)
Genre Documentaire
Land United Kingdom (UK)
Release 27 aug 2020
Productiejaar 2020
Speelduur 83 minuten
Gesproken taal Engels
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer

Deze film wordt verwacht op 27 aug 2020. Houd deze pagina daarom goed in de gaten!

Recensies

Trouw ★★★★ (4 sterren)

Tussen archiefmateriaal en animaties door laat Bamiro uitstekend formulerende betrokkenen reflecteren op het culturele icoon.

NRC ★★★ (3 sterren)

De documentaire ‘One Man and His Shoes’ laat zien hoe sportmerk Nike met briljante marketing van de Air Jordan een van de meest begeerde schoenen ooit maakte. Maar dat had ook een schaduwzijde.