logo
hd-img hd-img

Notturno

Omschrijving

De grensgebieden van Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon, waar Notturno werd opgenomen, zijn getekend door oorlog. De geschiedenis van de regio is er een van onderdrukking, invasies, terrorisme, militaire coups, buitenlandse inmenging, corrupte regimes en dictators. Wie er woont, probeert niettemin een normaal leven te leiden, zo goed als dat gaat.

 

Notturno toont het dagelijks bestaan van een gezin dat slaapt en leeft in één kamer, volgt een eendenjager op zijn nachtelijke kanotocht en legt de voorbereidingen op een toneeluitvoering in een zorginrichting vast. Het zijn vaak serene, soms zelfs humoristische taferelen, maar op de achtergrond klinkt regelmatig geschut. Troosteloze, modderige opvangkampen tonen de nasleep van alle conflicten. Ronduit huiveringwekkend zijn de getuigenissen van jonge kinderen die beschrijven welke gruwelen ze ISIS-strijders zagen begaan.

 

Gianfranco Rosi (Sacro GRAFuocoammare), de documentairemaker die filmt als een schilder, laat de scènes voor zich spreken. Het schitterende camerawerk, vaak bij avond- of ochtendlicht, vormt de rode draad in zijn zoektocht naar menselijkheid.


Regie Gianfranco Rosi
Genre Documentaire
Land Italy
Release 3 dec 2020
Productiejaar 2020
Speelduur 100 minuten
Gesproken taal Arabisch
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer

Deze film wordt verwacht op 03 dec 2020. Houd deze pagina daarom goed in de gaten!

Recensies

VPRO Cinema ★★★★ (4 sterren)

Notturno blijft intrigeren en is wondermooi geschoten.

NRC ★★★★ (4 sterren)

Pregnante beelden die elk hun eigen verhaal suggereren maar samen iets veel groters.

Trouw ★★★★ (4 sterren)

De Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi neemt de tijd om zich in een onderwerp en een omgeving te verdiepen, en dat voel je tot in elke vezel.

Het Parool (geeft geen sterren)

Notturno beeldt, zoals de naam suggereert, niet alleen de duisternis van oorlog af, maar vangt de vrijwel niet bewegende camera ook een glimp van hoop.