logo
hd-img hd-img

Nasir

Omschrijving

Nasir is een zachtaardige man met een hard leven. Hij moet schrapen om de dagelijkse boodschappen te bekostigen en slaat noodgedwongen maaltijden over. Adoptiezoon Iqbal heeft het lichaam van een volwassene, maar het verstand en de kwetsbaarheid van een kleuter. Ondanks alles blijft Nasir optimistisch. Hij schrijft liefdesverklaringen aan zijn vrouw en declameert eigen gedichten waar zelfs de grootste ploert stil van wordt.
Maar Nasir is ook moslim in Tamil Nadu, een zuidelijke deelstaat van India, waar het hindoenationalisme de afgelopen decennia steeds virulentere vormen heeft aangenomen. Overal op straat wordt hij geconfronteerd met propaganda die via luidsprekers de openbare ruimte in wordt gepompt. Ook zijn baas in de textielwinkel doet weinig om zijn afkeer jegens moslims te verbergen en klanten behandelen hem als voetveeg.

 

De onafhankelijke Zuid-Indiase filmmaker Arun Karthick begon als autodidact al op zijn zeventiende met het regisseren van korte films via zijn Cinema Obscura-platform. Zijn verfrissende debuut The Strange Case of Shiva (2015) ging in première op IFFR en werd ontvangen als een belangrijke nieuwe stem in de Tamil-cinema. Zijn tweede speelfilm is een nietsverhullende weergave van tweederangs burgerschap. De giftige intolerantie van hindoe-extremisten borrelt onder het oppervlak van alledag. Totdat de bom barst, even plotseling als onvermijdelijk.


Regie Arun Karthick
Cast Koumarane Valavane, Sudha Ranganathan, Yasmin Rahman, Sabari, Bakkiyam Sankar, Rajesh, Jensan Diwakar
Genre Drama
Release 16 jul 2020
Productiejaar 2020
Speelduur 78 minuten
Gesproken taal Tamil
Ondertitelde taal Dutch
Kijkwijzer

Deze film wordt verwacht op 16 jul 2020. Houd deze pagina daarom goed in de gaten!

Recensies

NRC ★★★★ (4 sterren)

Nasir’ is een echt IFFR-project, dat past bij de wereldwijde trend van slow cinema. De film volgt Nasir, onder wiens stille leven lange tijd een gewelddadige geschiedenis sluimert.

Trouw ★★★★ (4 sterren)

Het verhaal van de Indiase Nasir legt fijnzinnig bloot wat er in ­Tamil Nadu aan de hand is.

De Volkskrant ★★★ (3 sterren)

Nasir toont het alledaagse leven in India hypnotiserend en oogstrelend.

Het Parool (geeft geen sterren)

Nasir is een meesterlijke film.