logo
hd-img hd-img

Movies that Matter: Adam

Omschrijving

Movies that Matter On Tour brengt maandelijks een spraakmakende festivalfavoriet naar 17 filmtheaters door het hele land, zo ook naar het Louis Hartlooper Complex. Deze maand staat het Marokkaanse drama Adam op het programma.

 

Synopsis

Hoewel Abla haar handen vol heeft aan de opvoeding van haar dochter en kleine bakkerij, biedt zij Samia een plek in haar huis, onder voorwaarde dat ze binnen een paar dagen vertrekt. Maar Samia blijkt een welkome kracht, en haar gebakjes vinden gretig aftrek bij de buurtbewoners. Naarmate de vrouwen langer samenwerken, wordt hun band sterker en leren ze elk op hun eigen manier om te gaan met hun verleden. Op subtiele wijze brengt regisseur Maryam Touzani het leven van haar personages in beeld, waarmee zij gevoelige onderwerpen als ongehuwde zwangere vrouwen in de Arabische wereld op overtuigende wijze aan de kaak stelt.

 

Gastsprekers

Onze eerste gastspreker is Statenlid PvdA Noord-Holland: Sandra Doevendans. Doevendans kwam als een maand oude baby uit Sri Lanka naar Nederland door adoptie en is, net als hoofdpersonages Samia en Abla, alleenstaande moeder. Als alleenstaande moeder weet zij dat het socialer en eerlijk moet én kan. Zij staat dan ook voor een samenleving waarin iedereen een kans krijgt, ongeacht leeftijd, afkomst, geaardheid of religie.

 

De tweede gastspreker van de avond is cultureel antropoloog en postdoctoraal onderzoeker: Nina ter Laan. Ter Laan heeft een geografische specialisatie in Marokko en interesseert zich met name in hoe verschillende kunstvormen en materiële cultuur verbonden zijn met verschillende denkbeelden over islam en burgerschap. Sinds september 2016 doet zij binnen het programma “Religious Matters in an Entangled World” onderzoek naar de migratie van Nederlandse moslim vrouwen naar Marokko.

 

Vanaf donderdag 2 april draait deze film ook in het reguliere programma van LHC of Springhaver.


Regie Maryam Touzani
Genre Drama
Release 9 mrt 2020
Speelduur 98 minuten
Gesproken taal Arabisch
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer

Deze film wordt verwacht op 21 jan 2020. Houd deze pagina daarom goed in de gaten!