logo
hd-img hd-img

Motherless Brooklyn

Omschrijving

Lionel Essrog (Edward Norton) is een eenzame privédetective met het syndroom van Tourette, die de moord op zijn mentor en enige vriend Frank Minna (Bruce Willis) wil oplossen. Op basis van slechts enkele aanwijzingen ontrafelt de obsessieve Lionel goed bewaarde geheimen die van grote invloed zijn op de toekomst van New York. Het mysterie leidt hem van jazzclubs in Harlem, waar de gin rijkelijk vloeit, naar de ruige sloppenwijken van Brooklyn en uiteindelijk naar de luxueuze vertrekken van de machthebbers van de stad. Lionel gaat de strijd aan met criminelen, corruptie en de gevaarlijkste man van de stad, uit respect voor zijn vriend en om de vrouw te redden die weleens zijn eigen redding zou kunnen zijn.

 

Motherless Brooklyn is geregisseerd, geschreven en geproduceerd door Edward Norton, die ook de hoofdrol vertolkt. De weg naar het witte doek begon in 1999 toen Norton een film zag in Jonathan Lethem’s gelijknamige roman en zijn onvergetelijke hoofdpersoon. Maar al vanaf het begin wilde Norton Lethem’s personages plaatsen in een andere tijd en plot, en de film een bijzondere sfeer geven door het verhaal zich te laten afspelen in de jaren 50 – een tijd van grote verandering in New York. De sterrencast bestaat uit Edward Norton, Bruce Willis, Gugu Mbatha-Raw, Bobby Cannavale, Cherry Jones, Michael Kenneth Williams, Leslie Mann, Ethan Suplee, Dallas Roberts, Josh Pais, Robert Ray Wisdom, Fisher Stevens, en ook Alec Baldwin en Willem Dafoe.


RegieEdward Norton
CastEdward Norton, Bruce Willis, Gugu Mbatha-Raw, Bobby Cannavale, Willem Dafoe, Cherry Jones, Michael Kenneth Williams, Leslie Mann, Ethan Suplee, Robert Ray Wisdom, Dallas Roberts, Josh Pais, Fisher Stevens, Alec Baldwin
GenreDrama
LandUnited States (US)
Release5 dec 2019
Productiejaar2019
Speelduur145 minuten
Gesproken taalEnglish
Ondertitelde taalDutch
Kijkwijzer

Recensies

Algemeen Dagblad ★★★★ (4 sterren)

De film ademt de sfeer van gangsterfilms waarin Humphrey Bogart een halve eeuw geleden excelleerde. Norton’s film straalt warmte uit voor alle personages.

Het Parool (geeft geen sterren)

Norton is duidelijk gepassioneerd over zijn bronmateriaal. Motherless Brooklyn lijkt alles in huis te hebben voor een geslaagde misdaadthriller.

Trouw ★★★ (3 sterren)

De thema’s van deze film noir, fraai vormgegeven met grote auto’s, gleufhoeden en beregende straten in Brooklyn, liggen Norton aan het hart.

VPRO Cinema ★★★ (3 sterren)

Pure film-noir, compleet met gleufhoeden, jazzsoundtrack en stemmige voice-over. Puike cast, sfeervol en onderhoudend.