logo
hd-img hd-img

Limited Release: Varda par Agnès

Omschrijving

De Franse regisseur Agnès Varda (1928-2019) blikt terug op haar leven achter de camera en richt hiermee de lens op zichzelf. Agnès Varda, een van Frankrijks origineelste filmmakers en grootmoeder van de Nouvelle Vague-filmbeweging, overleed op 29 maart 2019 op 90-jarige leeftijd. Ze werkte tot haar dood en liet een omvangrijk oeuvre achter met films als Cléo de 5 à 7 (1962), Le bonheur (1965), Sans toit ni loi (1985) en Visages villages (2017). In haar laatste film, Varda par Agnès, blikt ze terug op haar leven en indrukwekkend carrière. Varda par Agnès ging in première op het Filmfestival van Berlijn en werd daar door de pers omarmd: ‘Two hours of magic’, schreef The Guardian. In 2018 werd Visages villages genomineerd voor een Oscar en ontving Varda een ere-Oscar voor haar oeuvre.

 

Ter gelegenheid van de release van deze allerlaatste film van Varda brengen we twee van haar moderne klassiekers terug naar het grote doek. In LHC = Timeless vertonen we haar documentaire Visages Villages (2017) en drama Sans toit ni loi (1985).


RegieAgnès Varda
GenreGeen
LandFrance
Release28 nov 2019
Speelduur115 minuten
Gesproken taalFrans
Ondertitelde taalNederlands
Kijkwijzer

Recensies

De Volkskrant ★★★★ (4 sterren)

Varda neemt afscheid met een wijze en geestige terugblik op haar werk. Steeds is er dat fijne oog voor het geringe, dat bezien met Varda’s blik plots betoverend wordt. Ze laat heel wat achter.

NRC ★★★★ (4 sterren)

Reis door Varda’s oeuvre is ene cursus filmkijken. Een film die liefde en empathie in je eigen hart wekt.

VPRO Cinema ★★★ (3 sterren)

Zoals altijd speels en bevlogen, doceert Varda vanuit een regiestoel op een theaterpodium en gaat ze op belangrijke locaties in gesprek met medewerkers van vroeger. Het resultaat is een film over alledaagsheid, verbeelding, kijken, zwerven, recyclen, feminisme, liefde en nog veel meer.