logo
hd-img hd-img

Lamentations of Judas

Omschrijving

Angolese soldaten, bekend als ‘The Terrible Ones’, vochten ooit mee in de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika. In de jaren ’80 werden zij gerepatrieerd naar het ruïnestadje Pomfret en ten tijde van de apartheid ingezet als ordetroepen in de townships. Als filmmaker Boris Gerrets jaren later afreist naar Zuid-Afrika en enkele achtergebleven veteranen vraagt naar de rol die zij speelden in de oorlogen, stuit hij op een muur van stilte. Om hen de confrontatie met het verleden aan te laten gaan, vraagt hij hen te spelen in de verfilming van het evangelie van Judas Iskariot, het ultieme verhaal over verraad. Zo worden zij zowel personages in de documentaire als acteurs in het Bijbelverhaal, waardoor de paradox van het dader- en slachtofferperspectief zichtbaar wordt. Gaandeweg versmelt de stem van Judas met de stem van de filmmaker. Er ontstaat een aangrijpend beeld van mensen aan de verkeerde kant van de geschiedenis, waarin het bestaan van de vrije wil onderzocht wordt.

 

Lamentations of Judas is de openingsfilm van Movies that Matter 2020.


Regie Boris Gerrets
Genre Documentaire
Release 6 aug 2020
Productiejaar 2020
Speelduur 93 minuten
Gesproken taal Engels,Portugees
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer

Deze film wordt verwacht op 06 aug 2020. Houd deze pagina daarom goed in de gaten!

Recensies

NRC ★★★★ (4 sterren)

Gerrets laat, misschien meer dan een documentaire waar de nadruk ligt op gruwelijke oorlogsfeiten, op een terughoudende manier nadenken over complexe vragen.

De Volkskrant ★★★★ (4 sterren)

Lamentations of Judas stelt pijnlijke vragen: hoe was het als zwarte man te strijden voor een racistisch bewind?

VPRO Cinema ★★★ (3 sterren)

Een zuiveringsritueel over schuld, boete, toeval en Gods wil, waarin Gerrets betekenis geeft aan een weerbarstig verleden.

Het Parool (geeft geen sterren)

Door hun paradoxale rollen als dader en als slachtoffer uit te lichten, geeft Lamentations of Judas niet alleen een kijk op gruwelijkheden in de recente geschiedenis, maar ook inzichten in de aard van de mens. Een sterke laatste documentaire van Boris Gerrets.