logo
hd-img hd-img

Gunda

Omschrijving

Een hartveroverende en onvergetelijke film over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen 12 biggen grootbrengt. In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip, liefdevol en glorieus in beeld gebracht; extreem vertederend en hartverscheurend tegelijkertijd. Als vierjarige had Victor Kossakovsky een tijd lang een biggetje als zijn beste vriend. Het werd de bron voor zijn allereerste filmidee; een film over boerderijdieren, met een varken in de hoofdrol. Maar, terwijl hij uitgroeide tot een van de beroemdste documentaire regisseurs van de wereld, kreeg hij deze film maar niet van de grond. Tot na een kwart eeuw, de tijd eindelijk rijp bleek te zijn. In zijn zoektocht naar de ”Meryl Streep” onder de varkens vond hij Gunda. Hij zag het meteen: “Zij is zo krachtig in haar gezicht”. Haar volgen we terwijl zij biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren of de achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Het is wonderbaarlijk meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden. Het magnifieke camerawerk draagt daar enorm aan bij. Het zwartwit geeft het gras, de bloemen, de kippen en de varkens een diepte en intensiteit die je nog meer laten opgaan in alle belevenissen en ontdekkingen. Een unieke film, die sinds de première op filmfestival Berlijn een ware zegetocht maakt en Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson als grootste fans heeft.

 

Varkens verdienen een leven dat past bij hun natuurlijke gedrag. Varkens in Nood zet zich hiervoor in. Help je mee? Ga dan naar www.varkensinnood.nl.


Regie Viktor Kosakovskiy
Genre Documentaire
Release 17 jun 2021
Productiejaar 2020
Speelduur 93 minuten
Gesproken taal Engels
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer

Speeltijden (klik op de tijden voor kaartverkoop)

ma 26 juli 16:45
di 27 juli 16:45
wo 28 juli 16:45

Recensies

De Volkskrant ★★★★★ (5 sterren)

Het zijn scènes van een ongekende intimiteit, alsof je zelf wegzinkt in dat warme stro.

NRC ★★★★ (4 sterren)

Meditatief, vervreemdend en manipulatief. We zien moederschap vanuit varkensperspectief, maar leren dat we geen idee hebben hoe een zeug de wereld ervaart.

Het Parool (geeft geen sterren)

Gunda, een wonderschoon gefilmd portret.

VPRO Cinema ★★★★ (4 sterren)

Ontroerend en baanbrekend portret. Een mijlpaal in de emancipatie van het dier tot volwaardig filmpersonage: niet vermenselijkt, als natuurwonder of symbool, maar als op zichzelf staand wezen.