logo
hd-img hd-img

For Sama

Omschrijving

Een jonge arts en een jonge journalist worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby. Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast. Ondertussen werkt haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal wat uiteindelijk doelwit wordt van een nieuw bombardement. De gevaren komen steeds dichterbij en het jonge gezin worstelt met het dilemma: gaan zij vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het verzet te helpen. For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. De documentaire van de Syrische filmmaker en burgerjournalist Waad al-Kateab en regisseur Edward Watts won op het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Documentaire.

 

Winnaar 1 BAFTA voor Beste Documentaire. Genomineerd voor 1 Oscar.


RegieWaad al-Kateab, Edward Watts
CastHamza Al-Khateab (Zichzelf), Sama Al-Khateab (Zichzelf)
GenreDocumentaire
LandUnited Kingdom (UK)
Release23 jan 2020
Productiejaar2019
Speelduur100 minuten
Gesproken taalArabisch
Ondertitelde taalNederlands
Kijkwijzer

Speeltijden (klik op de tijden voor kaartverkoop)

wo 26 februari 12:15 19:15
do 27 februari 17:15
vr 28 februari 17:15
za 29 februari 17:15
zo 1 maart 17:00
ma 2 maart 17:15
di 3 maart 17:15
wo 4 maart 17:15

Recensies

Trouw ★★★★★ (5 sterren)

Een oorlogsfilm en een liefdesbrief. Van sommige films zou je willen dat de hele wereld ze ziet.

De Volkskrant ★★★★★ (5 sterren)

For Sama is het indringende en hartverscheurende bewijs dat getuigen nodig zijn, ook als ze beter zouden kunnen vertrekken.

NRC ★★★★★ (5 sterren)

Een afscheidsbrief. Een testament. Maar ook een hartverscheurende getuigenis van mensen voor wie weggaan niet zo makkelijk is. Dat heimwee naar oorlog kan ruiken is bijna onbevattelijk.

VPRO Cinema ★★★★ (4 sterren)

Met prijzen overladen documentaire waarin de Syrische burgerjournalist Waad Al-Kateab van binnenuit laat zien hoe Assad het verzet in Aleppo probeerde te breken. Aangrijpend.