logo
hd-img hd-img

Film Zomer Festival: Dolor y Gloria

Omschrijving

Een regisseur op leeftijd blikt terug op het verleden en de keuzes die hij onderweg heeft gemaakt. Salvador Mallo (Antonio Banderas) heeft al in geen jaren een film meer gemaakt, maar kan gelukkig nog teren op de successen die hij als regisseur heeft genoten. Wanneer een oude film van Salvador onder het stof vandaan wordt gehaald, brengt dat hem in contact met voormalig acteur Alberto (Asier Etxeandia). De twee worden eindelijk weer herenigd, nadat ze lang geleden zijn gebrouilleerd. De ontmoeting zet een kettingreactie in gang, waarin het verleden terugkeert in het leven van Salvador. Terugdenkend aan zijn jeugd en zijn moeder (Penélope Cruz) wordt hij gedwongen om zijn demonen onder ogen te komen.

 

De Oscarwinnende Spaanse meester Pedro Almodóvar (o.a. Los Abrazon Rotos, Volver, Todo Sobre Mi Madre) noemde zijn 21e film de meest persoonlijke tot nu toe. Dolor y gloria ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar Antonio Banderas de prijs voor Beste Acteur won. Na Los Amantes Pasajeros (2013) is Dolor y gloria de tweede samenwerking van Banderas en Cruz in een film van Almodóvar.


Regie Pedro Almodovar
Cast Antonio Banderas, Penélope Cruz, Julieta Serrano, Leonardo Sbaraglia
Genre Drama
Land Spain
Release 17 aug 2020
Productiejaar 2019
Speelduur 113 minuten
Gesproken taal Spaans
Ondertitelde taal Engels
Kijkwijzer

Speeltijden (klik op de tijden voor kaartverkoop)

ma 17 augustus 21:30

Recensies

NRC ★★★★★ (5 sterren)

Almodóvar’s meest persoonlijke en een van zijn beste films. Dolor Y Gloria beweegt de kijker op een dieper, meer blijvend niveau. Glorieus inderdaad.

De Volkskrant ★★★★ (4 sterren)

Almodóvar is heer en meester van zijn materiaal. De melancholie overheerst, maar tegelijk zit Dolor Y Gloria vol sardonische grapjes. De flashbacks in de film vormen samen een aantal prachtige, weemoedige korte verhalen.

VPRO Cinema ★★★★ (4 sterren)

Banderas kreeg voor zijn gevoelige, ingehouden vertolking van Mallo in Cannes (waar de film zijn wereldpremière beleefde) de prijs voor beste mannelijke hoofdrol.

Algemeen Dagblad ★★★★ (4 sterren)

De tweestrijd van deze man wordt door Antonio Banderas, in misschien wel zijn beste filmrol, schitterend vertolkt. Een intrigerend portret.

Trouw ★★★★ (4 sterren)

Elke film die Almodóvar de afgelopen veertig jaar heeft gemaakt, was persoonlijk maar dit is een openbaring. Een venster naar zijn ziel.