logo
hd-img hd-img

Cunningham

Omschrijving

De legendarische Amerikaanse choreograaf en danser Merce Cunningham (1919-2009) wilde geen avant-gardist genoemd worden, maar gewoon “danser”. De interpretatie ervan liet hij aan de toeschouwer, voor hem was dansen een kwestie van “mensen die op verschillende manieren bewegen”. Met intense energie en nieuwsgierigheid onderzocht hij de grenzen en mogelijkheden van het menselijk lichaam, met elementen uit klassieke en moderne dans. Ook wilde hij verschillende kunstvormen in een nieuwe context plaatsen, in nauwe samenwerking met mensen als componist John Cage (ook zijn levenspartner) en kunstenaars Robert Rauschenberg en Andy Warhol, die beide aan de wieg stonden van de Amerikaanse popart-beweging. Met zijn verhaal, zijn ideeën en innovatieve gebruik van technologie, beïnvloedt hij nog steeds nieuwe generaties dansers, kunstenaars en choreografen.

 

Regisseur Alla Kovgan combineert in deze documentaire de filosofie en het levensverhaal van Merce Cunningham tot een oogstrelende tocht door zijn creatieve brein. Van zijn begintijd als onsuccesvolle danser in het naoorlogse New York, tot zijn doorbraak als een van de meest visionaire en invloedrijke choreografen ter wereld. Met monologen en interviews met Cunningham en de mensen met wie hij werkte, archiefbeelden en dansfragmenten.


Regie Alla Kovgan
Cast Merce Cunningham (Zichzelf)
Genre Documentaire
Release 3 sep 2020
Productiejaar 2019
Speelduur 93 minuten
Gesproken taal Engels
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer

Speeltijden (klik op de tijden voor kaartverkoop)

wo 30 september 11:30

Recensies

NRC ★★★★ (4 sterren)

Nooit naderde je het werk van een van de grootste dansvernieuwers van de twintigste eeuw van zo dichtbij.

Trouw ★★★★ (4 sterren)

Het draait bij Cunningham om die basale ervaring en deze film heeft daar een uitstekende vorm voor gevonden. Anderhalf uur zijn idee van dans ervaren voelt als een duik in helder water.

VPRO Cinema ★★★ (3 sterren)

Spectaculair verbeelde uitvoeringen van Cunninghams choreografieën.

Het Parool (geeft geen sterren)

In Alla Kovgans documentaire over modernedanspionier Merce Cunningham worden traditionele archiefbeelden en interviews afgewisseld met spectaculaire, driedimensionaal gefilmde scènes uit sleutelwerken van de choreograaf.