logo
hd-img hd-img

CineFest: Ze noemen me Baboe

Omschrijving

Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt de Javaanse Alima in de jaren veertig werk als baboe (kindermeisje) voor een Nederlandse familie. Ze reist met hen mee naar Nederland, waar ze wordt beïnvloed door Indonesische studenten die dromen over een onafhankelijk Indonesië. Bij terugkomst komt haar Nederlandse familie tijdens de Japanse bezetting in een kamp terecht. Daardoor verliest Alima haar familie, werk en huis. Ze wordt verliefd op onafhankelijkheidsstrijder Riboet en raakt zwanger. Als Riboet na de capitulatie omkomt bij een politionele actie, wil haar familie dat ze ‘eerzaam’ trouwt met haar zwager, maar Alima kiest ervoor om als alleenstaande moeder met haar dochter haar eigen weg te gaan in het onafhankelijke Indonesië. regisseur Sandra Beerends vertelt Alima’s verhaal met archiefbeelden, geluid, muziek en een vertelstem. Alima praat met haar vroeg overleden moeder, die ze altijd bij haar voelt. Zo horen we van haar verwachtingen, angsten en verlangens. Het verhaal van Alima staat symbool voor de verhalen van de baboes als beroepsgroep. Het toont de ingewikkelde koloniale relatie waarin zij zich als ‘bijna familie’ bevonden. Ze waren de spil van het Nederlandse familieleven in voormalig Nederlands-Indië, maar behoorden nooit echt tot die familie. In de roerige tijd rond de Tweede Wereldoorlog zorgde dat voor heftige dilemma’s en loyaliteitsconflicten.


RegieSandra Beerends
GenreGeen
LandNetherlands
Release28 nov 2019
Speelduur78 minuten
Gesproken taalNederlands
Kijkwijzer

Deze film wordt verwacht op 01 nov 2019. Houd deze pagina daarom goed in de gaten!

Recensies

Trouw ★★★★ (4 sterren)

Een unieke en ontroerende belevenis. Wat een rijkdom aan beelden is er overgeleverd, en wat heeft Beerends het perspectief van de baboe ingenieus verwerkt in het verhaal.

De Volkskrant ★★★★ (4 sterren)

Aangrijpend relaas. Knap, dat Beerends uit maar liefst 179 films zo’n persoonlijke en vaak pijnlijke confrontatie met de geschiedenis wist te kneden.