logo
hd-img hd-img

CineFest: Papicha

Omschrijving

De achttienjarige studente Nedjima droomt ervan styliste te worden en verkoopt haar sexy kleding aan ‘papichas’, mooie jonge Algerijnse meisjes, in de toiletten van hippe nachtclubs. Haar onafhankelijke leven wordt drastisch ingeperkt door religieuze fundamentalisten die eisen dat alle vrouwen bedekt de straat op komen, of het anders bekopen met hun leven. Maar Nedjima wijkt niet en organiseert bij wijze van protest een modeshow.

 

Papicha is dappere cinema: een uitgesproken ode aan vrijheid, waarmee regisseur Mounia Meddour wil aantonen dat zelfs gedwongen sociale verandering mensen niet per se tot vluchten drijft. Papicha maakte deel uit van de reeks sociaal geëngageerde films die op het jongste filmfestival van Cannes werden vertoond in de sectie Un Certain Regard. De Algerijnse overheid stak, zonder uitleg, een stokje voor de nationale release op 21 september jl. en maakte het Meddour daarmee lastig de film in te zenden voor de Oscars.


Regie Mounia Meddour
Cast Lyna Khoudri, Shirine Boutella, Amira Hilda Douaouda
Genre Drama
Release 13 feb 2020
Productiejaar 2019
Speelduur 106 minuten
Gesproken taal Frans,Arabisch
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer

Deze film wordt verwacht op 13 feb 2020. Houd deze pagina daarom goed in de gaten!

Recensies

VPRO Cinema ★★★★ (4 sterren)

Energiek, politiek geëngageerd speelfilmdebuut overtuigt door de vaart en de sensualiteit die van het doek spat.

Het Parool (geeft geen sterren)

Politieke film bevestigt vooroordelen van westerse kijker.

NRC ★★★ (3 sterren)

Coole vindingrijke Algerijnse chicks vol veerkracht.

De Volkskrant ★★★ (3 sterren)

Schrijver, producent en regisseur Mounia Meddour weet in haar eerste lange speelfilm goed raad met de op knappen staande luchtbel van Nedjma en de haren.