logo
hd-img hd-img

CineFest: La Cordillera de los suenos

Omschrijving

In Chili zijn de pieken van de Andes nooit ver weg: de bergketen (Cordillera) vormt maar liefst 80% – en daarmee de ruggengraat – van het land. Meester documentairemaker Patricio Guzmán analyseert de verhouding tussen dat tijdloze landschap en de roerige geschiedenis van zijn vaderland, waar hij sinds de staatsgreep van legerleider Augusto Pinochet niet meer woont. Inmiddels is de dictatuur overwonnen, maar het economische beleid dat eraan ten grondslag lag heeft het land nog steeds in haar greep. Na Nostalgia de la Luz en El Boton de Nacar waarin hij het noorden en het zuiden van Chili verkende, zoekt Guzmán nu naar het verleden en heden van het land in de bergen en Santiago in dit laatste deel van een trilogie. Adembenemende panorama’s van de besneeuwde bergen worden afgewisseld met nooit eerder vertoonde beelden van de opstand terwijl Guzmán op persoonlijke wijze reflecteert in voice-over. Ook interviewt hij kunstenaars en wetenschappers en werpt daarmee een blik op de toekomst: kan de nieuwe generatie zich nog dromen veroorloven?

 

La Cordillera de los suenos won dit jaar Beste Documentaire op het Cannes Filmfestival en behoorde tot de Officiële Selectie Retrospective op het IDFA, waar Patricio Guzmán als hoofdgast werd onthaald.


RegiePatricio Guzmán
GenreDocumentaire
Release6 feb 2020
Productiejaar2019
Speelduur84 minuten
Gesproken taalSpaans
Ondertitelde taalNederlands
Kijkwijzer

Speeltijden (klik op de tijden voor kaartverkoop)

wo 26 februari 16:00
vr 28 februari 11:00
wo 4 maart 11:00

Recensies

Trouw ★★★★ (4 sterren)

Een monument voor de pijn van de Chileense geschiedenis. Een prachtig bewijs van Guzmáns scherpe observatievermogen en denken.

De Volkskrant ★★★★ (4 sterren)

Associatief en ogenschijnlijk richtingloos, maar juist daarin schuilt rijkdom. Guzmáns onverstoorbare voice-over voert je kalm van de ene gedachte naar de andere.

VPRO Cinema ★★★★ (4 sterren)

Een scherpzinnig monument voor een verwoeste droom, dat in Cannes bekroond werd met het ‘Gouden Oog’ voor de beste documentaire.

NRC ★★★ (3 sterren)

Andes is schoonheid en gevangenis tegelijk. Persoonlijk, poëtisch en politiek.