logo
hd-img hd-img

CineFest: Bulbul can sing

Omschrijving

De 15-jarige Bulbul leeft in een klein Indiaas dorp op de grens tussen onschuld en volwassenheid. Haar naam, die nachtegaal betekent, weerspiegelt de lang gekoesterde wens van haar religieuze vader dat zijn dochter later een beroemde zangeres zal worden. Maar de stem van Bulbul is te iel om haar fanatieke muziekleraar tevreden te stellen. Zelf besteedt Bulbul haar vrije tijd liever aan het klimmen in bomen of zwemmen in de rivier met haar schoolvrienden Bonnie en Sumu. In het oude, prehistorische dorp waar ze leven zijn er geen telefoons, computers of auto’s. Zelfs schoenen zijn een luxe. Het nadeel van deze ogenschijnlijk onschuldige wereld, zo dicht bij de aarde, de regen en de rijstvelden, is dat de regels voor toelaatbaar seksueel gedrag uiterst streng en conservatief zijn. Omdat ouders verwachten dat hun kinderen jong zullen trouwen, lijkt het geen probleem dat de meisjes en jongens elkaar vrijblijvend ontmoeten in het dorp. Maar een aantal fanatieke, religieuze mannen denken daar anders over.

 

De drie speelfilms die de Indiase regisseuse Rima Das tot nu heeft gemaakt spelen zich allemaal af in haar geboortedorp Kalardiya in de Indiase deelstaat Assam. Haar nieuwe film, Bulbul Can Sing, gaat over drie tieners die op zoek zijn naar hun eigen identiteit. Rima Das die zowel het scenario heeft geschreven, het camerawerk heeft gedaan en de productie heeft verzorgd legt met Bulbul Can Sing een belangrijk issue in de hedendaagse Indiase maatschappij bloot. De traditionele waarden van de dorpsgemeenschap komen steeds meer in conflict met de hedendaagse roep naar individuele vrijheid en verandering. Met name de bekrompen seksuele moraal ten opzichte van vrouwen staat daarbij onder hevige druk.


RegieRima Das
CastPakija Begam, Arnali Das, Manabendra Das
GenreDrama
LandIndia
Release2 jan 2020
Productiejaar2018
Speelduur95 minuten
Gesproken taalAssamees,Hindi
Ondertitelde taalNederlands
Kijkwijzer

Speeltijden (klik op de tijden voor kaartverkoop)

wo 22 januari 11:15

Recensies

De Volkskrant ★★★ (3 sterren)

Bulbul Can Sing van Rima Das is een sociaal-realistisch drama dat fascinerend ­authentiek aanvoelt.

VPRO Cinema ★★★ (3 sterren)

Delicaat sociaal-realistisch drama over het spanningsveld tussen zelfontplooiing en een conservatieve moraal.

Het Parool (geeft geen sterren)

In Bulbul Can Sing, een intieme blik op drie opgroeiende tieners in de Indiase dorpsgemeenschap, staat de botsing tussen traditionele waarden en seksuele vrijheid centraal.