logo
hd-img hd-img

Atlantis

Omschrijving

Het is 2025 en de Oekraïne-Rusland oorlog is ten einde. Ex-soldaat Sergey is mentaal beschadigd door het geweld, maar probeert de draad weer op te pakken. Na ontslag bij de plaatselijke staalfabriek vindt hij een nieuwe baan; het rondrijden van schoon drinkwater naar de weinig overgebleven bewoners van de vervuild geraakte regio. Hij komt in contact met Black Tulip, een organisatie die de lichamen van omgekomen soldaten opspoort om die een waardige begrafenis te geven. Sergey meldt zich aan als vrijwilliger. Het werk is afschuwelijk, maar biedt hem een zekere rust en verlossing. Als er tussen hem en collega vrijwilliger Katya een klein vonkje overspringt, lijkt dat zelfs een sprankje hoop.

 

In contrast met de thematiek van de film is Atlantis een lust voor het oog. Vasyanovych heeft een ongekend oog voor compositie en kleur en creëert uit de waanzin van de oorlog een monumentaal en indringend epos. Atlantis van regisseur Valentyn Vasyanovych ging in wereldpremière op het filmfestival in Venetië en won de Horizons Award (Venice Orrizonti grand prize). De film is ook geselecteerd voor het Movies that Matter Festival.


Regie Valentyn Vasyanovych
Cast Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak
Genre Drama
Land Ukraine
Release 17 sep 2020
Productiejaar 2019
Speelduur 106 minuten
Gesproken taal Engels,Oekraïens
Ondertitelde taal Nederlands
Kijkwijzer

Speeltijden (klik op de tijden voor kaartverkoop)

zo 27 september 13:30 18:45
ma 28 september 13:30 18:45
di 29 september 13:30 18:45
wo 30 september 13:30 18:45

Recensies

NRC ★★★★ (4 sterren)

Een monumentale fotografische prestatie.

de Volkskrant ★★★★ (4 sterren)

In Atlantis is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne beslecht. Wat rest is een spookachtig niemandsland.

VPRO Cinema ★★★★ (4 sterren)

Een wonderschone, postapocalyptische film.

Parool (geeft geen sterren)

Het indringende gedachte-experiment van regisseur Valentyn Vasyanovych over de zin van oorlog schetst een schrijnend portret van de uitzichtloosheid van de Oekraïense situatie, maar verliest nooit de hoop.

De Filmkrant (geeft geen sterren)

Het grootse van Atlantis zit voor een belangrijk deel in het geluid.