Science & Fiction: Le Passé Devant Nous

Prikkelende wetenschap en films van betekenis komen samen in de filmreeks Science & Fiction: Over leven in de stad. Op vier avonden laten we samen met het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht bijzondere films zien die je aan het denken zetten over de uitdagingen waar grote steden voor staan. De films worden voorzien van een wetenschappelijke inleiding en een nagesprek.

 


Programma

 

Dinsdag 15 mei 19:00 Vertoning Smoke met inleiding van Irina van Aalst
Dinsdag 29 mei 19:00 Vertoning Le passé devant nous met inleiding van Harmen Binnema
Dinsdag 12 juni 19:00 Vertoning Una mujer fantástica met inleiding van Noortje van Amsterdam
Dinsdag 26 juni 19:00 Vertoning King of the Belgians met inleiding van Job Cohen

 


Smoke

 

In de tabakswinkel van Auggie Wren in Brooklyn (New York) delen kleurrijke buurtbewoners hun boeiende, komische en soms hartverscheurende verhalen. Inleiding: Irina van Aalst, stadsgeograaf en universitair hoofddocent, verbonden aan Urban Geography van de faculteit Geowetenschappen.

Dinsdag 15 mei 19:00 | Regie: Wayne Wang | Jaar: 1995 | Duur: 112 min.

Reserveer hier

 

 


Le passé devant nous

 

Kan luxe-escort Alice nog een moeder zijn voor haar zoontje dat ze in de steek liet? Een ontroerend verhaal over angst voor intimiteit en verlangen naar geborgenheid. Inleiding: Harmen Binnema, politicoloog en bestuurskundige en als docent/onderzoeker verbonden aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

Dinsdag 29 mei 19:00 | Regie: Nathalie Teirlinck | Jaar: 2016 | Duur: 110 min.

Reserveer hier

 

 


Una mujer fantástica

 

Chileens drama waarin de transseksuele Marina gelukkig is met haar oudere vriend Orlando. Als hij plotseling overlijdt sluit zijn familie haar echter volledig buiten. Ze moet vechten voor het recht om zichzelf te kunnen zijn en om te rouwen. Winnaar van de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film. Inleiding: Noortje van Amsterdam, antropoloog en socioloog en als docent/onderzoeker verbonden aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

Dinsdag 12 juni 19:00 | Regie: Sebastián Lelio | Jaar: 2017 | Duur: 104 min.

Reserveer hier

 

 


King of the Belgians

 

Tijdens het staatsbezoek van de Belgische koning aan Istanbul, roept Wallonië de onafhankelijkheid uit. Tijdens de hilarische, hartverwarmende reis terug vindt hij zichzelf opnieuw uit. Inleiding: Job Cohen, hoogleraar gemeenterecht en gemeentekunde aan de Universiteit Leiden, voorheen o.a. lid van de Eerste Kamer en burgemeester van Amsterdam.

Dinsdag 26 juni 19:00 | Regie: Peter Brosens & Jessica Woodworth | Jaar: 2016 | Duur: 94 min.

Reserveer hier

 

 


Over leven in de stad

 

Steden zijn magneten: daar gebeurt het, daar willen steeds meer mensen heen. In alsmaar groeiende steden vinden zij werk, netwerken en cultuur. Daar zijn spannende ontwikkelingen in duurzaamheid en vervoer, nieuwe vormen van samenleven en -werken en smart city experimenten met burgerschap, democratie en leefbaarheid. Maar door de aanzuigende werking stijgen de huizenprijzen en de stad dreigt een pretpark voor rijke professionals te worden. In Over leven in de stad vragen we ons af of er nog ‘publieke ruimte’ is en wie zich daarin thuis voelt. Of we samenleven of een verzameling individuen zijn. We staan stil bij veranderende identiteiten, diversiteit, groepsvorming en uitsluiting. We belichten de leefbaarheid voor de mensen die er wonen en werken, en of zij zich nog vertegenwoordigd voelen in de lokale politiek.Terug