Timeless Sunday: Billy Wilder

In de zomer brengen we drie klassiekers van regisseur en zesvoudig Oscarwinnaar Billy Wilder terug naar het grote doek bij Timeless Sunday. Wilder wordt gezien als een van de meest briljante en veelzijdige filmmakers van Hollywood's Gouden Eeuw. Over een tijdspanne van meer dan vijf decennia regisseerde Wilder meer dan vijfentwintig films (o.a. Some Like It Hot en Sunset Boulevard). Zestien jaar na zijn overlijden wordt Wilder's werk nog steeds geroemd. De volgende films staan bij Timeless Sunday op het programma: de film-noir thriller Double Indemnity (1944), het sociaal-realistische drama The Lost Weekend (1945) en het satirische drama Ace In the Hole (1951), Wilders persoonlijke favoriet. De films worden deskundig ingeleid door onze eigen explicateur Romy van Krieken, die alles zal vertellen wat je moet weten over Wilder.

 


Double Indemnity (1944)

 

Film-noir meesterwerk van regisseur Billy Wilder rond een verzekeringsagent, een femme fatale en een intrige vol spetterend verbaal vuurwerk. Wilder verfilmde het boek van James M. Cain uit 1935, gebaseerd op een waargebeurde geruchtmakende zaak in Queens uit 1927. Eerdere pogingen om het boek te verfilmen stuiten steevast op de censoren van het Hays Office. Tot ieders verbazing wisten Wilder en thrillerschrijver Raymond Chandler met hun scenario de valkuilen van de censuur te omzeilen.
zondag 8 juli | 11:30 & 19:00

Reserveer hier

 

 


The Lost Weekend (1945)

 

Ray Milland speelt de rol van zijn leven als Don Birnam, een schrijver uit New York die worstelt met een jarenlang alcoholisme en writer's block. Wilder verfilmde het gelijknamige boek uit 1944 van Charles Jackson. In het boek is het hoofdpersonage een latente homoseksueel. Wilder en co-scenarist Charles Brackett zagen zich onder druk van de censuur van de Hays Office gedwongen dat element in de film te schrappen, maar zijn alcoholverslaving bleef een punt van zorg voor de censors. Winnaar van de Grand Prix op het allereerste Filmfestival van Cannes. The Lost Weekend was ook goed voor vier Oscars en daarmee de grote winnaar van 1946: Beste film, Beste regisseur, Beste scenario en Beste mannelijke hoofdrol.
zondag 22 juli | 11:30 & 19:00

Reserveer hier

 

 


Ace In the Hole (1951)

 

Genadeloze aanval op de manipulatieve rol van de media in de Amerikaanse samenleving en de op sensatie beluste mediaconsument. Een van Billy Wilders meest gedurfde en persoonlijke films, waarin hij geen moeite doet de scherpe randjes af te vijlen. Tegenwoordig geldt Ace in the Hole als een film die zijn tijd ver vooruit was en ook nu nog hoogst relevant is. Filmmaker Spike Lee is een groot bewonderaar van Billy Wilder en in het bijzonder van Ace in the Hole: in Malcolm X citeert hij de eindscène uit Wilders film. Kirk Douglas schittert als Chuck Tatum, een uitgerangeerde journalist die zijn geluk beproeft in Albuquerque. Hier stuit hij op een verhaal over een man die is opgesloten in een ingestort gangenstelsel in een berg. Hij weet de reddingsoperatie een weekje te rekken, zodat hij het nieuws nog wat langer kan uitmelken. Billy Wilder schildert hem af als een hebzuchtige wolf die alles doet voor een scoop. Maar ook wij, de aldoor op sensatie beluste mediaconsumenten, krijgen een gitzwarte spiegel voorgehouden.
zondag 5 augustus | 11:30 & 19:00

Reserveer hier

 

 


 Terug