Specials en festivals

LHC Open Doek

Click here for the English version >

 

Het Louis Hartlooper Complex (LHC) krijgt uit het hele land regelmatig verzoeken van onder meer aanstormend filmtalent om films te mogen presenteren. Daaruit ontstond het idee om jaarlijks een dag onze grootste zaal ter beschikking te stellen aan filmtalent. Het hebben van een podium en het vertonen van film op het grote doek voor een publiek is voor filmmakers inspirerend en dus van groot belang. De tweede editie van LHC Open Doek vindt plaats op zondag 24 juni 2018. Dit jaar mag het publiek van LHC Open Doek stemmen op hun favoriete film. De winnaar van deze publieksprijs wordt gedurende de zomervakantie regelmatig vertoond in het reguliere programma. De opbrengst van de dag mag door de winnaar besteed worden aan promotie van de film.

 

Filmmakers kunnen hun werk tot 15 april 2018 inzenden via roos@hartlooper.nl. Het LHC houdt zich het recht voor om een selectie te maken uit het ingezonden aanbod in verband de lengte van het programma en op basis van de reglementen. Het volledige filmprogramma van LHC Open Doek wordt op 1 mei 2018 bekendgemaakt, vanaf dat moment start ook de kaartverkoop.

 

Algemene voorwaarden

• Films hebben titels (en aftiteling) en zijn van redelijke (digitale) kwaliteit (zie technische voorwaarden);

• Films zijn niet ouder dan 2 jaar;

• Films hebben niet al een distributeur en zijn niet al eerder uitgebracht in de bioscoop en/of televisie;

• De filmmakers worden geacht aanwezig te zijn tijdens de vertoning van hun werk;

• Van de inzenders wordt verwacht dat ze zelf ook de nodige publiciteit voor hun film maken;

• Verzenden en aanleveren van de films is op eigen risico van de inschrijver (ook het terugzenden);

• Films moeten binnen zijn voor aanvang van de kaartverkoop (1 mei 2018);

• LHC heeft het recht om films zonder opgaaf van redenen te weigeren;

• Verantwoordelijkheid voor het regelen en betalen van vertoningsrechten van de films ligt bij de inschrijver. LHC gaat ervan uit dat dit geregeld is wanneer de film wordt ingeschreven;

• Kaartverkoop voor dit evenement start op 1 mei 2018 (zowel online als aan de kassa).

 

Technische voorwaarden

• 1080p of hoger:
   o HD-kwaliteit of hoger
   o Niet interlaced
• Waar beschikbaar altijd voorkeur voor een surround- of 3.1-mix.
• Eventuele ondertitels:
   o Inbranden in het beeld (dus niet in eventuele zwarte balken)
   o In de bestandscontainer (zoals bij BluRay’s en dvd’s)
   o Apart aanleveren als gangbaar ondertitelbestand (bijvoorbeeld .srt)
• Het kan zijn dat we een conversie doen om het überhaupt mogelijk te maken een DCP te maken (soms werkt het niet).

 Terug

Cinesneak_Raamposter_A3_affiche_LHC_klein.jpg

Cinesneak

Met de woensdag Cinesneak voor 6 euro is het elke keer weer een verrassing welke film je gaat zien. Maar het is altijd een film die binnenkort in première gaat. Je ziet deze film dus als eerste! 

 
Iedere woensdagmiddag om 14:00 (tenzij anders aangegeven).
 
 
Lees meer

Filmcursussen_A3_affiche_2017-2018_klein.jpg

Filmcursussen 2017/2018

Al 10 jaar verzorgt het Louis Hartlooper Complex diverse filmcursussen met een deskundig team van docenten die hun filmkennis toelichten aan de hand van uiteenlopende filmfragmenten. Onderwerpen van cursussen variëren van grote regisseurs, filmanalyse en filmgeschiedenis tot film & literatuur, documentaire maken en scenarioschrijven. Dit najaar vinden de cursussen weer plaats in de nieuwste zaal van het Louis Hartlooper Complex: zaal 5. De zaal biedt 26 comfortabele en luxe stoelen met klaptafeltjes waardoor deze zeer geschikt is voor cursussen.

Lees meer

10984270_457339064414649_2695909935104247246_n.jpg

De Explicateur

Over De Explicateur. Explicaties bieden duiding, maar geven géén mening: de beste recensent bent u namelijk zelf. De Explicateur selecteert en duidt films die er toe doen. Film met explicatie van De Explicateur zien?

Lees meer

TSTheRoyalTenenbaums.jpg

Timeless Sunday: The Royal Tenenbaums zondag 22 april, 20 mei

In het voorjaar brengen we vier tragikomische klassiekers van Wes Anderson terug naar het grote doek bij Timeless Sunday. Anderson’s derde speelfilm The Royal Tenenbaums (2001) gaat over de familie Tenenbaum, waarvan alle drie de volwassen kinderen (gespeeld door Ben Stiller, Gwyneth Paltrow en Luke Wilson) als kind ooit geniaal waren. Ieder op zijn/haar eigen vlak: financiën, schrijven en tennis. Allemaal zijn ze opgegroeid tot vrij neurotische en depressieve volwassenen. Winnaar Golden Globe Beste Acteur (Gene Hackman) en BAFTA- en Oscarnominaties voor Beste Screenplay.

Lees meer

Foto_Expo_website_LHC.png

Expo: Soviet Spheres

Vanaf 11 april is er in de foyer van het Louis Hartlooper Complex werk te bewonderen van Willem de Boer en Justin Kroesen. Hun foto’s laten de dagelijkse leefomgeving zien van de inwoners van vier Oosteuropese staten (Moldavië, Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland), met een nadruk op de overblijfselen van Sovjetunie, vooral in termen van sfeer en esthetiek. Later dit voorjaar verschijnt het fotoboek ‘Soviet Spheres’ bij Mauritsheech Publishers.
Lees meer

One_Flew_Over_The_Cuckoos_Nest.jpg

One Flew Over the Cuckoo's Nest woensdag 2 mei

Op 2 mei brengen we een ode aan de onlangs op 86 jarige leeftijd overleden regisseur Miloš Forman (o.a. Hair en Amadeus) door zijn klassieker One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) eenmalig vanaf 35mm print te vertonen. Jack Nicholson speelt McMurphy, die aan zijn gevangeniswerk probeert te ontsnappen door te doen alsof hij gek is. Als hij naar de psychiatrische afdeling wordt gestuurd rebelleert hij tegen de manipulatieve en wrede zuster Ratched (Louise Fletcher).

Lees meer

DOWN_TO_EARTH_POSTER_klein.jpg

Down to Earth zaterdag 5 mei, 2 juni

Wegens succes extra voorstellingen van Down to Earth: zaterdag 5 mei en 2 juni om 11:30 in LHC. Voor deze documentaire trokken Rolf en Renata met hun drie kinderen over de hele wereld, van Peru tot Namibië, van Noord-Amerika naar een afgelegen eiland bij Australië. De intensieve gesprekken die ze voerden met stamhoofden en oude wijzen legden ze vast in 200 uur film. Van dat materiaal maakten de selfmade filmmakers Down to Earth, die niet alleen prachtig is om naar te kijken, maar ook een diepe indruk achterlaat.

Lees meer

MTMmei2017klein.jpg

Movies that Matter On Tour: Onderkomen maandag 7 mei

Movies that Matter On Tour brengt maandelijks een spraakmakende festivalfavoriet naar 17 filmtheaters door het hele land, zo ook naar ons in het Louis Hartlooper Complex. In mei staat de Nederlandse documentaire Onderkomen van Jacqueline van Vugt op het programma. Over drie jongens die minderjarig en zonder ouders van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn Ghullam, Keiber en Noori al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlakbij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.

Lees meer

PosterIsleofDogs.jpg

Première Isle of Dogs + inleiding donderdag 10 mei

Première van de nieuwste stop-motion animatiefilm van Wes Anderson Isle of Dogs. Over Atari Kobayashi, een 12-jarig pleegkind van de corrupte burgemeester Kobayashi. Na het uitroepen van de noodtoestand worden alle huisdieren van Megasaki City verbannen naar een grote afvalstortplaats genaamd Trash Island. Atari steekt alleen, in een Junior-Turbo Prop vliegtuigje, de rivier over op zoek naar zijn waakhond Spots. Eenmaal aangekomen op Trash Island begint hij samen met een groep nieuwgevonden bastaard-vrienden aan een epische reis. Inclusief inleiding en gratis welkomstdrankje.
Lees meer

A3PosterFilmCafe.jpg

Film Café zaterdag 12 mei

Het Film Café is de bevlogen filmmiddag van Louis Hartlooper, vol obscure eendagsvliegen en bijzondere momenten uit bekende en minder bekende films, voorzien van anekdotes door gastheer Constant Hoogenbosch. Elke maand biedt het Film Café een nieuw en dynamisch programma van hoogtepunten, mijlpalen, rariteiten en opzienbarende gebeurtenissen uit meer dan honderd jaar film, onder het genot van een hapje en drankje.
Lees meer

BigLebowskidudedaynlklein.jpg

The Dude Day: The Big Lebowski maandag 14 mei

Op The Dude Day keert The Big Lebowski (1998) terug naar het grote doek om zijn twintigste verjaardag te vieren. Deze veel geciteerde filmklassieker van de Oscarwinnende makers Joel en Ethan Coen (o.a. Fargo) zit vol met onvergetelijke personages en scènes. "The Dude" Lebowski (Oscarwinnaar Jeff Bridges) wordt verward met een man met dezelfde naam en komt - samen met zijn bowlingvrienden - in een wereld terecht van misdaad en mysterie. We maken The Dude Day compleet met White Russian's, "Careful man, there's a beverage here!" De film wordt ingeleid door filmexpert Rudi de Boer. Reserveer snel en vergeet je bowlingschoenen niet!
Lees meer

ScienceFictionSmoke2.jpg

Science & Fiction: Smoke dinsdag 15 mei

Prikkelende wetenschap en films van betekenis komen samen in de filmreeks Science & Fiction: Over leven in de stad. Op 15 mei staat de tragikomedie Smoke (1995) van Wayne Wang op het programma. In de tabakswinkel van Auggie Wren in Brooklyn (New York) delen kleurrijke buurtbewoners hun boeiende, komische en soms hartverscheurende verhalen. De film wordt ingeleid door stadsgeograaf en universitair hoofddocent Irina van Aalst.

Lees meer

PosterTimelessSundayWesAnderson.jpg

Timeless Sunday: Wes Anderson zondag april, mei, juni

Op 10 mei gaat de sprankelende nieuwe stop-motion animatiefilm Isle of Dogs van Wes Anderson in release. Daarom brengen we in het voorjaar vier tragikomische klassiekers van Anderson terug naar het grote doek bij Timeless Sunday. Op het programma staan: het tragikomische coming-of-age verhaal Rushmore (1998), Golden Globe-winnaar The Royal Tenenbaums (2001), het avontuurlijke The Darjeeling Limited (2007) en Anderson's stop-motion debuut Fantastic Mr. Fox (2009).
Lees meer

fotobff.png

Belgisch Film Festival 7 t/m 10 juni 2018

Het Belgisch Film Festival (BFF) is een vierdaags filmfestival dat jaarlijks plaatsvindt in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. De Belgische cinema, een rijke en productieve filmtraditie, krijgt tijdens het festival het podium dat het in Nederland verdient. Het publiek krijgt rauwe en gedurfde lange films, korte films en televisieseries voorgeschoteld, die overtuigen van de veelzijdigheid en creativiteit van onze zuiderburen. De 5e editie van het BFF vindt plaats van 7 t/m 10 juni en is weer een samenwerking tussen de VPRO en het Louis Hartlooper Complex.

Lees meer

FlyerSFvoorkant.jpg

Science & Fiction: Over leven in de stad 2018

Prikkelende wetenschap en films van betekenis komen samen in de filmreeks Science & Fiction: Over leven in de stad. Op vier avonden laten we samen met het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht bijzondere films zien die je aan het denken zetten over de uitdagingen waar grote steden voor staan. De films worden voorzien van een wetenschappelijke inleiding en een nagesprek. Op het programma staan: Smoke, Le passé devant nous, Una mujer fantástica en King of the Belgians.

Lees meer

LHCSummerSchoolA3affiche.jpg

LHC Summer School met Constant Hoogenbosch

Het is zomer, de school is uit, de zon schijnt, het terras lonkt. Maar eigenlijk biedt al deze vrijheid ook de perfecte gelegenheid om de filmkennis eens flink bij te spijkeren. Daarom organiseren we als afwisseling van alle zomerse buitenactiviteiten: LHC Summer School. Kruip terug in de schoolbanken (lees: filmstoelen) en luister naar de speciaal ontwikkelde masterclasses van filmexpert Constant Hoogenbosch. In vier edities staan de volgende onderwerpen centraal: filmposters, de optiteling van een film, film en natuur, film en architectuur. Betaal € 15 voor een los kaartje of € 45 voor een passe-partout.

Lees meer

fotofzf.png

Film Zomer Festival juli & augustus

Ook dit jaar brengen we in juli en augustus de tien best bezochte films van LHC en Springhaver van het afgelopen filmjaar terug naar het grote doek met het jaarlijkse Film Zomer Festival. Als je een of meer van de topfilms hebt moeten missen dan heb je tijdens dit festival de kans om het in te halen. Dit jaar gaan we het nog feestelijker aanpakken, met zomerse drankjes en een speciale openluchtvoorstelling. Bovendien krijgt het publiek een beetje inspraak in de programmering. Hierover volgt de komende maanden meer informatie via onze website en social media kanalen.

Lees meer