Specials en festivals

Film Zomer Festival

Het Film Zomer Festival vindt van 23 juli t/m 22 augustus 2018 plaats in het Louis Hartlooper Complex en Springhaver. Tijdens de zomermaanden brengen we de tien best bezochte films van het afgelopen jaar tijdelijk terug naar het grote doek. Als je een of meer van de topfilms van het afgelopen seizoen hebt gemist dan heb je tijdens het Film Zomer Festival de kans om het in te halen. Voor een filmkaartje betaal je slechts € 7 en voor een tienrittenkaart waarmee je alle films kan zien € 60. Onder andere op het programma: de grote winnaar van de Oscars The Shape of Water, zomersensatie Baby Driver en de veelbesproken en gevierde thriller Get Out.


 

T2 Trainspotting (Danny Boyle)

In 1996 veroverde regisseur Danny Boyle de wereld met zijn iconische klassieker Trainspotting. Twintig jaar later maakt Boyle een langverwacht vervolg, waarin ook alle hoofdrolspelers terugkeren. Ook in de film zijn er twintig jaren verstreken. Er is veel veranderd maar er is ook veel hetzelfde gebleven. Mark Renton (Ewan McGregor) keert terug naar de enige plek die hij zijn thuis kan noemen. Daar wachten ze op hem: Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller), en Begbie (Robert Carlyle).

Louis Hartlooper Complex: maandag 23 juli 16:30 & dinsdag 24 juli 21:30 |  Reserveer of koop hier

Springhaver: donderdag 26 juli 19:00 |  Reserveer of koop hier

 

 


American Honey (Andrea Arnold) 

Een rauw-realistische roadmovie waarin de 18-jarige Star (Sasha Lane) zich aansluit bij een avontuurlijke groep jongeren die huis aan huis tijdschriften verkoopt. De groep doorkruist rebellerend en feestend de Amerikaanse Midwest in een busje. Onderweg valt Star voor de charmes van haar opstandige collega Jake (Shia LaBeouf). Een actuele inkijk in de onderbelichte sociale onderklasse van Amerika. Winnaar van de Jury Prijs in Cannes en drie British Independent Film Awards. Let op: € 1 lange film toeslag.

Louis Hartlooper Complex: maandag 23 juli 21:30 & dinsdag 24 juli 16:30 |  Reserveer of koop hier

Springhaver: woensdag 25 juli 19:00 |  Reserveer of koop hier

 

 


Get Out (Jordan Peele)

Een psychologische thriller waarin de Afro-Amerikaanse Chris (Daniel Kaluuya) met zijn witte vriendin Rose (Allison Williams) naar het afgelegen landgoed van haar familie reist om kennis te maken met haar ouders. Aanvankelijk denkt Chris dat het overdreven vriendelijke gedrag van de familie de manier is waarop zij omgaan met het feit dat hun dochter een zwarte vriend heeft. Hij komt er echter langzaam maar zeker achter dat er een duistere reden is voor het bezoek. Winnaar Oscar voor Beste Scenario.

Louis Hartlooper Complex: maandag 30 juli 16:30 & dinsdag 31 juli 21:30 |  Reserveer of koop hier

Springhaver: donderdag 2 augustus 19:00 |  Reserveer of koop hier

 

 


Baby Driver (Edgar Wright)

De zwijgzame Baby (Ansel Elgort) is naast muziekliefhebber een getalenteerd bestuurder van vluchtauto’s. Wanneer hij het meisje van zijn dromen, Debora (Lily James), ontmoet wil hij stoppen met zijn criminiele bestaan. Door zijn opdrachtgever wordt Baby echter gedwongen om mee te werken aan een overval die gedoemd is te mislukken. Hiermee zet hij zijn leven, zijn liefde en zijn vrijheid op het spel. Winnaar publieksprijs op het SXSW-filmfestival en genomineerd voor drie Oscars.

Louis Hartlooper Complex: maandag 30 juli 21:30 & dinsdag 31 juli 16:30 |  Reserveer of koop hier
Springhaver: woensdag 1 augustus 19:00 |  Reserveer of koop hier

 

 


Dunkirk (Christopher Nolan)

Oorlogsepos van de gevierde regisseur Christopher Nolan (o.a. Memento, Inception, Interstellar) over de legendarische reddingsactie op het strand van Duinkerke tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nolan speelt zoals gewoonlijk met de tijd en laat het verhaal zien vanuit verschillende perspectieven. Hierdoor wordt de kijker midden in het oorlogsgeweld geplaatst. Met o.a. Mark Rylance, Tom Hardy, Cillian Murphy, Fionn Whitehead en Harry Styles. Winnaar van drie Oscars, waaronder Beste Montage.

Louis Hartlooper Complex: maandag 6 augustus 16:30 & dinsdag 7 augustus 21:30 |  Reserveer of koop hier

Springhaver: donderdag 9 augustus 19:00 |  Reserveer of koop hier

 

 


The Big Sick (Michael Showalter)

Waargebeurd liefdesverhaal van de New Yorkse comedian Kumail (Kumail Nanjiani) en zijn vrouw Emily (gespeeld door Zoe Kazan). Kumail komt uit een traditioneel Pakistaans gezin en bij het opbloeien van hun relatie worstelt het stel met culturele verschillen. Wanneer Emily in een coma raakt door een mysterieuze ziekte wordt Kumail geconfronteerd met haar excentrieke ouders, de verwachtingen van zijn eigen familie en zijn ware gevoelens. Winnaar van prijzen op verschillende internationale festivals.

Louis Hartlooper Complex: maandag 6 augustus 21:30 & dinsdag 7 augustus 16:30 |  Reserveer of koop hier
Springhaver: woensdag 8 augustus 19.00 |  Reserveer of koop hier

 

 


Blade Runner (Denis Villeneuve)

Visueel adembenemend vervolg op Ridley Scott’s cultklassieker Blade Runner uit 1982 van Denis Villeneuve (o.a. Arrival en Sicario). Een nieuwe blade runner, politieagent K (Ryan Gosling), ontdekt een lang verborgen geheim dat totale chaos kan veroorzaken. K’s ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige blade runner Rick Deckard (Harrison Ford), die al dertig jaar vermist wordt. Met een hoofdrol voor de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks. Winnaar van twee Oscars. Let op: € 1 lange film toeslag.

Louis Hartlooper Complex: maandag 13 augustus 16:30 & dinsdag 14 augustus 21:30 |  Reserveer of koop hier

Springhaver: donderdag 16 augsutus 19:00 |  Reserveer of koop hier

 

 


The Square (Ruben Östlund)

Zweedse tragikomedie waarin een modern museum een nieuwe installatie tentoonstelt: een ruimte waar geen regels zijn en alles kan. De onorthodoxe campagne die ter promotie wordt ingezet gaat al snel viraal en zorgt voor de nodige commotie. Inmiddels kampt de gerespecteerde curator van het museum met een existentiële crisis en zijn leven lijkt steeds verder te ontsporen. Winnaar van de Gouden Palm voor de Beste Film en zes European Film Awards. Genomineerd voor een Oscar en Golden Globe.

Louis Hartlooper Complex: maandag 13 augustus 21:30 & dinsdag 14 augustus 16:30 |  Reserveer of koop hier

Springhaver: woensdag 15 augustus 19:00 |  Reserveer of koop hier

 

 


Visages Villages (Agnes Varda, JR)

Hartverwarmende documentaire waarin de markante 88-jarige regisseur en fotograaf Agnès Varda (voormalige boegbeeld van de nouvelle vague) en de eigenzinnige 33-jarige kunstenaar JR samen door Frankrijk trekken en het landschap tot museum maken. Het duo laat zich leiden door toeval, passie en intuïtie. Hun reis schept een band waarin ze elkaar als kunstenaars vinden. Winnaar van diverse internationale filmprijzen en genomineerd voor een Oscar.

Louis Hartlooper Complex: maandag 20 augustus 16:30 & dinsdag 21 augustus 21:30 |  Reserveer of koop hier

Springhaver: donderdag 23 augustus 19:00 |  Reserveer of koop hier

 

 


The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Een duister sprookje van meester verhalenverteller Guillermo del Toro (o.a. Pan’s Labyrinth), gesitueerd tijdens de Koude Oorlog in Amerika. Het leven van de eenzame Elisa (Sally Hawkins) verandert voor altijd wanneer ze een geheim experiment ontdekt in het zwaarbeveiligde overheidslaboratorium waar ze werkt. Winnaar van vier Oscars, twee Golden Globes, drie BAFTA’s en de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Louis Hartlooper Complex: maandag 20 augustus 21:30 & dinsdag 21 augustus 16:30 |  Reserveer of koop hier
Springhaver: woensdag 22 augustus 19:00 |  Reserveer of koop hier

 

 Terug

Cinesneak_Raamposter_A3_affiche_LHC_klein.jpg

Cinesneak

Laat je op woensdagmiddag in LHC verrassen tijdens de wekelijkse Cinesneak. Wat er op het programma staat blijft geheim totdat de optiteling van de film start. Misschien zie jij dus wel als eerste de nieuwste films van regisseurs Quentin Tarantino of Sofia Coppola of acteurs Leonardo DiCaprio of Emma Stone. We kunnen alleen verklappen dat de films binnenkort in première gaan in LHC of Springhaver. Je ziet dus altijd een voorpremière van een kwaliteitsfilm tijdens de Cinesneak.

 

Elke woensdagmiddag voor maar 7 euro om 14:00 in zaal 1 (tenzij anders aangegeven).

 
 
Lees meer

Filmcursussen_A3_affiche_2018-2019.png

Filmcursussen 2018/2019

Al 10 jaar verzorgt het Louis Hartlooper Complex diverse filmcursussen met een deskundig team van docenten die hun filmkennis toelichten aan de hand van uiteenlopende filmfragmenten. Onderwerpen van cursussen variëren van grote regisseurs, filmanalyse en filmgeschiedenis tot film & literatuur, documentaire maken en scenarioschrijven. Dit najaar vinden de cursussen weer plaats in de nieuwste zaal van het Louis Hartlooper Complex: zaal 5. De zaal biedt 26 comfortabele en luxe stoelen met klaptafeltjes waardoor deze zeer geschikt is voor cursussen.

Lees meer

PosterLNPColdWar.jpg

Language no problem: Cold War December 5, 9, 19, 23

In Louis Hartlooper and Springhaver you can see the best foreign language films with English subtitles at our monthly screenings: Language no problem. This means that people who don’t understand Dutch can now also enjoy a French, Dutch, Italian or Danish production. The selection for this programme is not random. We will always choose a film we feel is a must-see for everyone. In December we will show the Polish Oscar submission and Cannes winner (best director): Cold War by Pawel Pawlikovski.

Lees meer

Poster1jaarCallmebyyourname.jpg

1 jaar Call Me by Your Name zaterdag 15 december

Een jaar na de release van Call Me by Your Name van Luca Guadagnino brengen we deze bekroonde film nog eenmaal terug naar het grote doek. Met een draaitijd van bijna een jaar is dit liefdesdrama onze grootste succesfilm van 2017/2018. Een verhaal over een eerste liefde onder de broeierige Italiaanse zon, naar het gelijknamige boek van André Aciman. De film won 1 Oscar en 1 BAFTA en werd genomineerd voor 3 Golden Globes.

Lees meer

PosterAnnaandtheApocalypse.jpg

Horror-kerstspecial: Anna and the Apocalypse vr 21, ma 24 en di 25 december

Tijdens de kerstvakantie organiseren we drie vertoningen van de horror-kerstspecial: Anna and the Apocalypse van regisseur John McPhail. Een uitbundige kerstfilm waarin verschillende genres zoals komedie, musical en horror met elkaar blenden. Als kerstcadeau mogen alle Cinevillepashouders gratis een +1 meenemen!

 

In de film wordt het kerstfeest van het slaperige stadje Little Haven bedreigd door een zombie-invasie. Anna en haar vrienden van de middelbare school worden gedwongen om te vechten, hakken en zingen tussen hordes zombies in. Al snel komen ze erachter dat het leven van een tiener even ingewikkeld is als overleven als een tiener, zelfs wanneer de wereld ten onder lijkt te gaan.

Lees meer

PosterDagvandeKorteFilm2018.jpg

Dag van de Korte Film vrijdag 21 december

Op de kortste dag van het jaar zetten we de korte film in het zonnetje i.s.m. EYE, Go Short, IFFR en NFF. Het programma bevat de beste Nederlandse shorts van het afgelopen jaar, geselecteerd door Go Short. In de tijd van een speelfilm zie je zes korte films van talentvolle of zelfs awardwinnende filmmakers. Met onder andere de Go Short publieksprijswinnaar Homo Ludens van Sanne Rovers, de ontwapenende documentaire Hallo Salaam en het visuele essay Word! van Amos Mulder. Na afloop van het filmprogramma is er een Q&A met Amos Mulder.

Lees meer

PosterFreeSolovp.jpg

Voorpremière Free Solo zaterdag 22 december

Voorpremière van de documentaire Free Solo van regisseur Elizabeth Chai Vasarhelyi, met een gratis kopje Himalaya thee. Het ongelofelijke verhaal van rotsklimmer Alex Honnold die zijn levenslange droom wil verwezenlijken: het beklimmen van de beroemdste rotswand ter wereld, El Capitain. Het free solo bedwingen van deze rots is dé ultieme sportprestatie, waarbij je je volledig moet overgeven aan je lichaam. Een minuscuul klein foutje en het is afgelopen. Dit vereist een bijna spirituele staat, die gedurende de film steeds fascinerender wordt. Zelden zal een film zoveel adrenaline oproepen.

Lees meer

PosterTheFavouritevpnieuw.jpg

Voorpremière The Favourite maandag 24 december

Voorpremière van het kostuumdrama The Favourite van de Griekse absurdist Yorgos Lanthimos (o.a. The Killing of a Sacred Deer en The Lobster); winnaar van de juryprijs op het Filmfestival Venetië 2018. In het Engeland van de 18e eeuw strijden hofdame Sarah (Rachel Weisz) en haar dienstmaagd Abigail (Emma Stone) op slinkse wijze om de gunsten van de kinderlijk wispelturige, lesbische koningin Anna (Olivia Colman). De amoureuze manoeuvres van de twee minnaressen zijn bepalend voor het lot van Europa. In zijn nieuwste film toont Lanthimos opnieuw een gesloten milieu waarin bizarre en wrede spelregels gelden.

Lees meer

PosterFannyenAlexanderLHC.jpg

Fanny & Alexander (1983) vrijdag 28 december & 4 januari

Fanny & Alexander (1983) is Ingmar Bergmans beroemde terugblik op zijn eigen jeugdjaren. Deze winnaar van vier Oscars en een Golden Globe is nu digitaal gerestaureerd. De levenslustige weduwe Emilie Ekdahl hertrouwt met Edvard Vergerus, een strenge lutherse geestelijke. Haar kinderen Fanny en Alexander komen in opstand: Vergerus bant alle vreugde uit het leven van de kinderen en sluit ze op zolder op, waarna Alexander wraak probeert te nemen met behulp van zwarte magie.

Lees meer

Postercaravaggiodef.jpg

Centraal Museum x LHC: Caravaggio december t/m maart

Op zondag 16 december opent in het Centraal Museum Utrecht de tentoonstelling over de Utrechtse caravaggisten en hun Europese collega’s. Het Centraal Museum biedt in samenwerking met het Louis Hartlooper Complex een speciale actie aan. Vanaf zondag 23 december draait elke zondag om 11:00 de film Caravaggio: The Soul and the Blood in het Louis Hartlooper Complex. Dompel je met deze film helemaal onder in de kunst en geest van Caravaggio en ga vervolgens de werken van zijn navolgers – en enkele van zijn eigen werken - bewonderen in het Centraal Museum.

 

Lees meer

PosterStanandOllievp.jpg

Speciale voorpremière: Stan & Ollie dinsdag 1 januari

Speciale voorpremière van het waargebeurde verhaal Stan & Ollie van regisseur Jon S. Baird. De film wordt ingeleid door Laurel & Hardy-fan Koos Marsman; lid van de fanclub ‘The Sons of the Desert’. Bezoekers worden bovendien getrakteerd op een gratis oliebol. In deze film zien we hoe Hollywoods bekendste duo, met hun hoogtijdagen ver achter zich, een laatste theatertour door het naoorlogse Engeland en Ierland plannen. Ondanks de hectische planning herontdekken ze de liefde voor het optreden en voor elkaar wanneer ze de harten van hun publiek opnieuw proberen te stelen met hun komische acts.
Lees meer

PosterRomapremiere.jpg

Première Roma donderdag 3 januari

Première van Roma, het meest persoonlijke project van de Oscarwinnende regisseur en scenarist Alfonso Cuarón tot nu toe. De film volgt Cleo (Yalitza Aparicio), een jonge huishoudelijke hulp in Roma, een arbeiderswijk in Mexico-stad. Cuarón schrijft daarmee een subtiele liefdesbrief aan de vrouwen die hem hebben grootgebracht. Op basis van zijn jeugd schetst hij een levendig, ontroerend portret van de dagelijkse strijd van families en de sociale hiërarchie in het onrustige politieke klimaat van de jaren 70.

Lees meer

A3PosterFilmCafe.jpg

Film Café zaterdag 12 januari

Het Film Café is de bevlogen filmmiddag van Louis Hartlooper, vol obscure eendagsvliegen en bijzondere momenten uit bekende en minder bekende films, voorzien van anekdotes door gastheer Constant Hoogenbosch. Elke maand biedt het Film Café een nieuw en dynamisch programma van hoogtepunten, mijlpalen, rariteiten en opzienbarende gebeurtenissen uit meer dan honderd jaar film, onder het genot van een hapje en drankje.
Lees meer

PosterTheBestofIDFA2018-2019nieuw.jpg

The Best of IDFA on Tour zaterdag 12 & 26 januari

De beste films van het IDFA zijn op een dag achter elkaar te zien in Louis Hartlooper en Springhaver! Van de meer dan honderd documentaires zijn de volgende films geselecteerd: Los Reyes van Bettina Perut en Iván Osnovikoff, winnaar Special Jury Award for Best Feature-Length Documentary; Don’t Be a Dick About It van Benjamin Mullinkosson, winnaar VPRO IDFA Audience Award; Island of the Hungry Ghosts van Gabrielle Brady, winnaar Amsterdam Human Rights Award; en De man die achter de horizon keek van Martijn Blekendaal, winnaar IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary. Kaarten zijn alleen verkrijgbaar voor het gehele programma, het is niet mogelijk om kaarten te kopen voor losse films.

Lees meer

PosterPFShadowofaDoubt.jpg

Psychoanalyse & Film: Shadow of a Doubt woensdag 16 januari

Psychoanalyse & Film is een terugkerende reeks van bijzondere filmvertoningen, met inleiding door een deskundige en een nagesprek. In januari staat de klassieke thriller Shadow of a Doubt van Alfred Hitchcock op het programma. Een jonge vrouw is blij wanneer haar lievelingsoom Charles bij het gezin komt inwonen. Ze ontdekt echter al snel dat hij wellicht niet de man is die hij lijkt te zijn. Met inleiding door psycholoog, psychoanalyticus Thijs de Wolf. Psychoanalyse & Film is een samenwerking met de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV).

Lees meer

PosterLHCQueerHardPaint.jpg

LHC = Queer: Hard Paint maandag 18 februari

In het programma LHC = Queer vertonen we het Braziliaans drama Hard Paint van regisseur Marcio Reolon. De film vertelt het verhaal van Pedro, een Braziliaanse jongen die als ‘NeonBoy’ zijn geld verdient met dansoptredens voor de webcam, waarbij hij zich sensueel insmeert met fluoriscerende body paint. Op een dag ziet hij ‘Boy25’ die hem online imiteert. Hij spreekt met hem af en deze ontmoeting verandert zijn leven. Hard Paint heeft verschillende prijzen gewonnen op internationale filmfestivals, zoals de Berlijnse Berlinale.

Lees meer