Science & Fiction: De vrolijke wetenschap

Prikkelende wetenschap en films van betekenis komen samen in de filmreeks Science & Fiction. De feestelijke, tiende editie staat in het teken van De vrolijke wetenschap. Op vier avonden laten we samen met het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht bijzondere films zien die je aan het denken zetten. De films worden voorzien van een wetenschappelijke inleiding en een nagesprek.

 


Programma

 

Dinsdag 14 mei 19:00 Vertoning Alice in Wonderland met inleiding van Barbara Vis
Dinsdag 28 mei 19:00 Vertoning Where the Wild Things Are met inleiding van Jeroen Vermeulen
Dinsdag 11 juni 19:00 Vertoning Una Via a Palermo met inleiding van Scott Douglas
Dinsdag 25 juni 19:00 Vertoning I, Daniel Blake met inleiding van Patrizia Zanoni

 


I, Daniel Blake

 

Na zijn hartinfarct raakt een 59-jarige timmerman verzeild in een pijnlijke strijd met de bureaucratie. Tegelijkertijd ontmoet hij een lotgenote die hij zelf wil helpen. Inleiding: Patrizia Zanoni, hoogleraar Organisatiewetenschap, verbonden aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

Dinsdag 25 juni 19:00 | Regie: Ken Loach | Jaar: 2016 | Duur: 100 min.

Reserveer of koop hier

 

 


Thema 2019: De vrolijke wetenschap

 

De feestelijke, tiende editie van Science & Fiction staat in het teken van De vrolijke wetenschap. Waar worden wetenschappers vrolijk van? Hun alledaagse verwondering in het onderzoek; de betekenis van het onderwijs voor de ontwikkeling van studenten; de waardevolle bijdrage van wetenschap aan het oplossen van maatschappelijke problemen; nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen. Het thema is ook geïnspireerd op het gelijknamige sleutelwerk van filosoof Friedrich Nietzsche. Nietzsche pleitte ervoor om filosofie te bedrijven vanuit de eigen kracht en hartstocht in plaats van vanuit de christelijke traditie. Hiermee trad hij buiten de gebaande academische paden. Tien jaar Science & Fiction staat dan ook gelijk aan tien jaar vrolijke wetenschap: gepassioneerd, prikkelend en vrij. En daar worden niet alleen wetenschappers vrolijk van.

 


 

Eerder te zien geweest in Science & Fiction

 

Alice in Wonderland

 

Alice keert terug naar de magische wereld van haar jeugdavontuur. Ze wordt herenigd met oude vrienden maar moet ook een einde maken aan het schrikbewind van de Rode Koningin. Inleiding: Barbara Vis, hoogleraar Politiek en Bestuur, verbonden aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

Dinsdag 14 mei 19:00 | Regie: Tim Burton | Jaar: 2010 | Duur: 108 min.

 

 

Where the Wild Things Are

 

De negenjarige Max verlangt naar ontsnapping en avontuur en rent weg van huis. Hij vaart naar het land van de Wild Things, die hem tot koning uitroepen. Inleiding: Jeroen Vermeulen, onderwijsdirecteur masteropleiding van het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

Dinsdag 28 mei 19:00 | Regie: Spike Jonze | Jaar: 2009 | Duur: 101 min.

 

 

Una Via a Palermo

 

De bestuurders van twee auto’s willen niet voor elkaar wijken in een smalle straat. Al snel bemoeien anderen zich ermee en staan de verhoudingen in de hele wijk op scherp. Inleiding: Scott Douglas, docent/onderzoeker, verbonden aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

Dinsdag 11 juni 19:00 | Regie: Emma Dante | Jaar: 2013 | Duur: 92 min.

 

 
Terug