Online reserveren
of bel: 030 232 04 50

Culturele Zondag: Utrecht 50-75

Tal van stedenbouwkundige projecten maken dat het huidige Utrecht aan het veranderen is. Ook in de naoorlogse periode veranderde het karakter van Utrecht ingrijpend. Van een stad met zware industrie naar een stad met dienstverlening, een groeiende universiteit en een bloeiend cultureel leven. Hoe werd deze periode beleefd? Utrecht 50-75 leidt je langs de belangrijke locaties en gebeurtenissen uit die periode, en brengt middels theater, foto’s, film, muziek en persoonlijke verhalen deze markante periode tot leven. In LHC organiseren we ter ere van deze Culturele Zondag een vrij toegankelijk programma, met onder anderen de vertoning van Jos Stelling's film De Pretenders.

 

Datum zondag 23 april 2017
Tijd 11:00-17:45
Locatie Louis Hartlooper Complex: zalen 3 & 5 & Café Das Kabinett
Kaarten

Voor het programma in zaal 5 zijn gratis kaarten af te halen bij onze kassa, maximaal 4 per persoon.

Het programma in Das Kabinett is vrij toegankelijk, vol=vol.

 


Programma

Zaal 3  
11:00-12:45 Vertoning De Pretenders
   
Zaal 5  
13:30-17:00 Diverse historische documentaires over Utrecht
   
Café Das Kabinett  
13:00-13:45 Rob van Scheers spreekt met Jos Stelling
14:00-14:45 Ronald Giphart over de Utrechtse literatuur
15:00-15:45 De Utrechtse Geschiedenis Pubquiz!
16:00-16:45 Rob van Scheers in gesprek met Theo Mackaay
17:00-17:45 De Utrechtse Geschiedenis Pubquiz!

 


 

11:00-12:45 - De Pretenders

 

De Pretenders is de meest Utrechtse film die Jos Stelling gemaakt heeft. Het verhaal speelt zich af in 1962, in het weekend dat Marilyn Monroe overlijdt. Een groep Utrechtse jongeren treft elkaar in een snackbar, om te kijken, te zwijgen, te praten en ruzie te maken. Over verliefdheden, onzekerheden, toekomstdromen – over het leven van een tiener dus. De Pretenders is opgenomen in een cafetaria in het Verdomhoekje, een klein, inmiddels verdwenen stukje Utrecht tussen de Vleutenseweg, de Daalsedijk en het spoor.

 


13:30-17:00 - Diverse historische documentaires over Utrecht

Bron: Nederlandse Spoorwegen / collectie Het Utrechts Archief / 803848

 

Een aantal historische documentaires en uitzendingen over Utrecht. In samenwerking met RTV Utrecht, Andere Tijden en Beeld en Geluid. De volgende documentaires worden vertoond: Morgen is het Zondag (Beeldarchief Beeld en Geluid), Hoe maakt u het? (Utrechts Nieuwsblad), Treinen van Nederlandse bodem (Andere Tijden), Seriemoordenaar Hans van Zon (Na het nieuws, RTV Utrecht), Munitieramp Lage Weide (Na het nieuws, RTV Utrecht), De Utrechtse Jazzkelders (Gouden Tijden, RTV Utrecht), De Sound of the Sixties (Gouden Tijden, RTV Utrecht) en Flight to Lowlands Paradise (Na het nieuws, RTV Utrecht).

 


13:00-13:45 - Rob van Scheers spreekt met Jos Stelling

 

Regisseur Jos Stelling, geboren en getogen in Utrecht, neemt plaats aan tafel bij Rob van Scheers. Een gesprek over De Pretenders, over opgroeien in Utrecht, over spelen in bandjes om indruk te maken op de meisjes, en over diezelfde meisjes die er uiteindelijk vandoor gingen met Amerikaanse militairen van Soesterberg, die met Cadillacs de stad in kwamen rijden.

 


14:00-14:45 - Ronald Giphart over de Utrechtse literatuur

Fotograaf: Marc Deurloo

 

Utrechts bekendste hedendaagse schrijver is natuurlijk Ronald Giphart. Behalve schrijver is hij ook veellezer en bibliofiel. Hij vertelt in het Louis Hartlooper Complex over zijn vermaarde en minder vermaarde voorgangers, de Utrechtse schrijvers uit die tijd. Ina Boudier Bakker, de dichter Jan Engelman, kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst, en ook William (later Dirkje) Kuik. Misschien komen C.C.S. Crone (overleden in 1951) en Gerrit Achterberg ook nog wel langs. Een eenmalig hoorcollege Utrechtse literatuur.

 


15:00-15:45 en 17:00-17:45 - De Utrechtse Geschiedenis Pubquiz!

 

Wie zijn de grote Utrechtse geschiedeniskenners van deze Culturele Zondag? Wie weet het meest over Utrechtse muziek, sport, theater? Over Hoog Catharijne, de Neude en de Uithof? Over de soms opmerkelijke achtergrond van Bekende Utrechters? Doe mee aan een spannende en broeierige pubquiz en word de pubhistoricus van de dag. Let op: de quiz vindt twee keer plaats, maar met verschillende vragen!

 


16:00-16:45 - Rob van Scheers in gesprek met Theo Mackaay

 

Theo Mackaay (1950) is muzikant, kunstenaar en oer-Utrechter. Hij speelde in diverse Utrechtse bands, was een van de voormannen van de legendarische Utrechtse band Braak, en begeleidde Lenny Kuhr. Als kunstenaar werd hij vooral bekend als ontwerper van het Gouden Kalf, de prijs van het Nederlands Film Festival. Dit jaar bracht hij de nieuwe cd Met de hemel weet je het nooit uit. Hij praat met Rob van Scheers en speelt een aantal oude en nieuwe nummers.


 Terug