Timeless Sunday: Taxi Driver

 

Al enige jaren vertonen we in het Louis Hartlooper Complex bijna elke zondag klassieke films onder de noemer Timeless Sunday. Er worden jaarlijks wereldwijd duizenden films gemaakt. Van al deze mooie, slechte, mislukte, spannende, onvergetelijke en persoonlijke (arthouse) films is natuurlijk het beste en het meest bijzondere in het Louis Hartlooper Complex te zien. Wij vinden dat klassiekers hierbij niet mogen ontbreken. Klassieke films zijn vaak wat oudere films die de tand des tijds hebben doorstaan en daardoor het predicaat onsterfelijk of tijdloos krijgen. Voor velen zijn het blijvende herinneringen of cruciale mo(nu)menten in de filmgeschiedenis. Wij vinden het belangrijk om deze klassiekers op het grote doek te vertonen: daar zijn ze voor gemaakt en daar horen ze thuis. In het najaar vertonen we drie klassiekers van Martin Scorsese: Goodfellas (1990), Raging Bull (1980) en Taxi Driver (1976).

 


 

Taxi Driver (1976)

Scorsese schildert een bijzonder grimmig portret van de New Yorkse taxichauffeur Travis Bickle (Robert De Niro). Bickle trekt eenzaam ten strijde tegen de verloedering in de stad en draait daarin volledig door. De scène waarin Bickle (met Mohawk-hanenkam) tegen zijn spiegelbeeld staat te praten (‘You talkin’ to me?’), is klassiek geworden. De film won de Gouden Palm in Cannes..

Zondag 5 november | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

Reserveer kaarten >

 

 


 

Eerder vertoond

Permanent Vacation (1980)

Jim Jarmusch’ lowbudget afstudeerfilm Permanent Vacation over een ultracoole jazzliefhebber die schijnbaar doelloos in een post-apocalytisch aandoend New York rondwandelt. De aan slapeloosheid lijdende Allie wandelt door deze verlaten straten en langs vervallen gebouwen en beweert te dromen terwijl hij wakker is. Permanent Vacation, gemaakt voor slechts 15.000 dollar, lanceerde niet alleen de carrière van Jarmusch, maar ook van cameraman Tom DiCillo.

Zondag 7 mei | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Stranger Than Paradise (1984)

Droogkomisch portret van stel postpunktwintigers die weinig met hun leven weten aan te vangen. New Yorkse 'hipster' Willie (jazzmuzikant John Lurie) krijgt onverwacht bezoek van zijn zestienjarige Hongaarse nichtje Eva. Na enkele dagen vertrekt zij weer naar een tante in Cleveland. Willie en zijn vriend Eddie vervelen zich stierlijk en besluiten een jaar later om Eva op te zoeken. Jarmusch’ eerste succes geldt nog steeds als mijlpaal in de geschiedenis van Amerikaanse independent film. Winnaar van de Gouden Camera en het Gouden Luipaard.

Zondag 21 mei | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Down by Law (1986)

Tom Waits (‘DJ Zack’), John Lurie (‘pooier Jack’) en Roberto Benigni (‘verdwaalde toerist’) ontsnappen uit een gevangenis in de bayou van Louisiana en proberen de draad van hun onthechte levens op te pakken, in deadpan komedie stijl en met muziek van Tom Waits. Jim Jarmusch volgt het wonderlijke trio in een collageachtig portret van drie mannen op zoek naar een droom.

Zondag 25 juni | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Mystery Train (1989)

Mystery Train bevat drie afzonderlijke vertellingen, die zich alle drie binnen een etmaal afspelen in en rond het afgetrapte Hotel Arcade in Memphis, Tennessee, het pelgrimsoord voor Elvis-fans. Jarmusch stopte het scenario vol vreemde personages, buitenlanders die als observanten van de Amerikaanse samenleving dienst doen. John Lurie’s muziek beweegt zich tussen rock en pop, Tom Waits brompraat de stukken aan elkaar.

Zondag 9 juli | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Night on Earth (1991)

Wat is een stad zonder knorrige taxichauffeurs die alle wegen in de boven- en onderwereld kennen en door hun werk scherp inzicht hebben in de menselijke aard? Jim Jarmusch maakte vijf eenakters, gesitueerd in even zoveel steden, waarin chauffeur en klant voor de duur van de rit tot elkaar veroordeeld zijn. Behalve door Parijs, Tokio, Los Angeles en Helsinki laat Jarmusch de taxi ook door Rome rijden.

Zondag 23 juli | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Dead Man (1995)

Mystieke western waarin William Blake (Johnny Depp) rond 1850 naar het westen van de Verenigde Staten reist waar hij door een indiaan wordt aangezien als de reïncarnatie van de Engelse dichter William Blake. Als William Blake gewond raakt, probeert de indiaan de mysterieuze jongeman op te lappen. Blake is op de vlucht voor een premiejager en de indiaan schiet hem te hulp. Met een klassiek geworden slotscène, geschoten door de Nederlandse cameraman Robby Müller.

Zondag 6 augustus | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Goodfellas (1990)

Scorsese schetst de aantrekkingskracht van een criminele lifestyle op een Iers-Italiaans jongetje in de New Yorkse volksbuurt East Brooklyn. Henry Hill (Ray Liotta) werkt zich tussen 1955 en 1980 op van manusje-van-alles tot maffiabaas, die uiteindelijk wegglijdt in cokebestoven grootheidswaan. Zes Oscarnominaties waarvan één verzilverd, winnaar Zilveren Leeuw.

Zondag 8 oktober | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Raging Bull (1980)

Scorsese’s rauwe verfilming van het levensverhaal van de legendarische bokser Jake La Motta (Robert De Niro). Blinde ambitie, na-ijver en een overkill aan testosteron lagen ten grondslag aan La Motta’s carrière (wereldkampioen middengewicht 1949). De Niro’s vertolking van ‘The Bronx Bull’ leverde hem een (tweede) Oscar op. Vaste editor Thelma Schoonmaker won een Oscar voor de montage.

Zondag 22 oktober | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 Terug