Specials en festivals

Timeless Sunday

 

Al enige jaren vertonen we in het Louis Hartlooper Complex bijna elke zondag klassieke films onder de noemer Timeless Sunday. Er worden jaarlijks wereldwijd duizenden films gemaakt. Van al deze mooie, slechte, mislukte, spannende, onvergetelijke en persoonlijke (arthouse) films is natuurlijk het beste en het meest bijzondere in het Louis Hartlooper Complex te zien. Wij vinden dat klassiekers hierbij niet mogen ontbreken. Klassieke films zijn vaak wat oudere films die de tand des tijds hebben doorstaan en daardoor het predicaat onsterfelijk of tijdloos krijgen. Voor velen zijn het blijvende herinneringen of cruciale mo(nu)menten in de filmgeschiedenis. Wij vinden het belangrijk om deze klassiekers op het grote doek te vertonen: daar zijn ze voor gemaakt en daar horen ze thuis. In het najaar vertonen we drie klassiekers van Martin Scorsese: Goodfellas (1990), Raging Bull (1980) en Taxi Driver (1976).

 


 

Raging Bull (1980)

Scorsese’s rauwe verfilming van het levensverhaal van de legendarische bokser Jake La Motta (Robert De Niro). Blinde ambitie, na-ijver en een overkill aan testosteron lagen ten grondslag aan La Motta’s carrière (wereldkampioen middengewicht 1949). De Niro’s vertolking van ‘The Bronx Bull’ leverde hem een (tweede) Oscar op. Vaste editor Thelma Schoonmaker won een Oscar voor de montage.

Zondag 22 oktober | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

Reserveer kaarten >

 

 

Taxi Driver (1976)

Scorsese schildert een bijzonder grimmig portret van de New Yorkse taxichauffeur Travis Bickle (Robert De Niro). Bickle trekt eenzaam ten strijde tegen de verloedering in de stad en draait daarin volledig door. De scène waarin Bickle (met Mohawk-hanenkam) tegen zijn spiegelbeeld staat te praten (‘You talkin’ to me?’), is klassiek geworden. De film won de Gouden Palm in Cannes..

Zondag 5 november | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

Reserveer kaarten >

 

 


 

Eerder vertoond

Permanent Vacation (1980)

Jim Jarmusch’ lowbudget afstudeerfilm Permanent Vacation over een ultracoole jazzliefhebber die schijnbaar doelloos in een post-apocalytisch aandoend New York rondwandelt. De aan slapeloosheid lijdende Allie wandelt door deze verlaten straten en langs vervallen gebouwen en beweert te dromen terwijl hij wakker is. Permanent Vacation, gemaakt voor slechts 15.000 dollar, lanceerde niet alleen de carrière van Jarmusch, maar ook van cameraman Tom DiCillo.

Zondag 7 mei | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Stranger Than Paradise (1984)

Droogkomisch portret van stel postpunktwintigers die weinig met hun leven weten aan te vangen. New Yorkse 'hipster' Willie (jazzmuzikant John Lurie) krijgt onverwacht bezoek van zijn zestienjarige Hongaarse nichtje Eva. Na enkele dagen vertrekt zij weer naar een tante in Cleveland. Willie en zijn vriend Eddie vervelen zich stierlijk en besluiten een jaar later om Eva op te zoeken. Jarmusch’ eerste succes geldt nog steeds als mijlpaal in de geschiedenis van Amerikaanse independent film. Winnaar van de Gouden Camera en het Gouden Luipaard.

Zondag 21 mei | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Down by Law (1986)

Tom Waits (‘DJ Zack’), John Lurie (‘pooier Jack’) en Roberto Benigni (‘verdwaalde toerist’) ontsnappen uit een gevangenis in de bayou van Louisiana en proberen de draad van hun onthechte levens op te pakken, in deadpan komedie stijl en met muziek van Tom Waits. Jim Jarmusch volgt het wonderlijke trio in een collageachtig portret van drie mannen op zoek naar een droom.

Zondag 25 juni | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Mystery Train (1989)

Mystery Train bevat drie afzonderlijke vertellingen, die zich alle drie binnen een etmaal afspelen in en rond het afgetrapte Hotel Arcade in Memphis, Tennessee, het pelgrimsoord voor Elvis-fans. Jarmusch stopte het scenario vol vreemde personages, buitenlanders die als observanten van de Amerikaanse samenleving dienst doen. John Lurie’s muziek beweegt zich tussen rock en pop, Tom Waits brompraat de stukken aan elkaar.

Zondag 9 juli | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Night on Earth (1991)

Wat is een stad zonder knorrige taxichauffeurs die alle wegen in de boven- en onderwereld kennen en door hun werk scherp inzicht hebben in de menselijke aard? Jim Jarmusch maakte vijf eenakters, gesitueerd in even zoveel steden, waarin chauffeur en klant voor de duur van de rit tot elkaar veroordeeld zijn. Behalve door Parijs, Tokio, Los Angeles en Helsinki laat Jarmusch de taxi ook door Rome rijden.

Zondag 23 juli | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Dead Man (1995)

Mystieke western waarin William Blake (Johnny Depp) rond 1850 naar het westen van de Verenigde Staten reist waar hij door een indiaan wordt aangezien als de reïncarnatie van de Engelse dichter William Blake. Als William Blake gewond raakt, probeert de indiaan de mysterieuze jongeman op te lappen. Blake is op de vlucht voor een premiejager en de indiaan schiet hem te hulp. Met een klassiek geworden slotscène, geschoten door de Nederlandse cameraman Robby Müller.

Zondag 6 augustus | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

Goodfellas (1990)

Scorsese schetst de aantrekkingskracht van een criminele lifestyle op een Iers-Italiaans jongetje in de New Yorkse volksbuurt East Brooklyn. Henry Hill (Ray Liotta) werkt zich tussen 1955 en 1980 op van manusje-van-alles tot maffiabaas, die uiteindelijk wegglijdt in cokebestoven grootheidswaan. Zes Oscarnominaties waarvan één verzilverd, winnaar Zilveren Leeuw.

Zondag 8 oktober | 11:30 en 19:00 | € 8,50 per kaart

 

 

 Terug

Cinesneak_Raamposter_A3_affiche_LHC_klein.jpg

Cinesneak

Laat je op woensdagmiddag in LHC verrassen tijdens de wekelijkse Cinesneak. Wat er op het programma staat blijft geheim totdat de optiteling van de film start. Misschien zie jij dus wel als eerste de nieuwste films van regisseurs Quentin Tarantino of Sofia Coppola of acteurs Leonardo DiCaprio of Emma Stone. We kunnen alleen verklappen dat de films binnenkort in première gaan in LHC of Springhaver. Je ziet dus altijd een voorpremière van een kwaliteitsfilm tijdens de Cinesneak.

 

Elke woensdagmiddag voor maar 7 euro om 14:00 in zaal 1 (tenzij anders aangegeven).

 
 
Lees meer

Filmcursussen20192020flyervoorkant.jpg

Filmcursussen 2019/2020

Al ruim 10 jaar verzorgt het Louis Hartlooper Complex diverse filmcursussen met een deskundig team van docenten die hun filmkennis toelichten aan de hand van uiteenlopende filmfragmenten. Onderwerpen van cursussen variëren van grote regisseurs, filmanalyse en de Europese cinema tot film & literatuur, documentaire maken en de rol van seks en seksualiteit in film. De cursussen worden gegeven in een heuse filmzaal: de kleinste en nieuwste zaal van het Louis Hartlooper Complex. Met 26 comfortabele stoelen met klaptafeltjes is zaal 5 de perfecte locatie voor de filmcursussen. Elk jaar starten de cursussen in oktober en lopen tot juni.

Lees meer

LHCTimeless.jpg

LHC = Timeless 2019

Jaarlijks worden er wereldwijd duizenden films gemaakt. Van al deze mooie of slechte, geprezen of mislukte, spannende of onvergetelijke arthouse films is het beste in het Louis Hartlooper Complex & het Springhaver Theater te zien. Wij vinden dat klassiekers hierbij niet mogen ontbreken. Daarom vertonen we twee keer per maand een klassieke film in beide filmtheaters onder de noemer Timeless.

Lees meer

PosterLHCSpringhaverQueerAlgemeen.jpg

LHC = Queer 2019

In Louis Hartlooper en Springhaver vertonen we twee keer per maand op maandag de beste queer films voor € 9,50. Dit zijn vaak artistieke of experimentele films die het goed hebben gedaan op het internationale filmfestivalcircuit. Bijvoorbeeld de Kristallen Beer winnaar van 2018, Retablo van Alvaro Delgado Aparicio, of de voor het Filmestival van Cannes geselecteerde film Sauvage van Camille Vidal-Naquet. Let op: we draaien telkens twee maanden achter elkaar dezelfde film. Hierdoor krijgen bezoekers meerdere malen de kans om een film te bekijken.

Lees meer

PosterLNPalgemeen.jpg

Language No Problem 2019

In Louis Hartlooper and Springhaver you can see the best foreign language films with English subtitles, at our monthly screenings: Language No Problem. This means that people who don’t understand Dutch can now also enjoy a French, Dutch, Italian or Danish production. The selection for this programme is not random. We will always choose a film we feel is a must-see for everyone. For example the 2018 Golden Lion and Golden Globe winner Roma by Alfonso Cuarón, or the other foreign language Oscar contender Capharnaüm by Nadine Labaki.

Lees meer

A3PosterFilmCafe.jpg

Film Café 2019/2020

Het Film Café is de bevlogen filmmiddag van Louis Hartlooper, vol obscure eendagsvliegen en bijzondere momenten uit bekende en minder bekende films, voorzien van anekdotes door gastheer Constant Hoogenbosch. Elke maand biedt het Film Café een nieuw en dynamisch programma van hoogtepunten, mijlpalen, rariteiten en opzienbarende gebeurtenissen uit meer dan honderd jaar film, onder het genot van een hapje en drankje. De bar in Das Kabinett is vanaf 14:30 geopend en het programma begint om 15:00.

Lees meer

PsychoanalyseFilmflyervoorkant.jpg

Psychoanalyse & Film 2019/2020

Een keer per maand op woensdagavond vindt het programma Psychoanalyse & Film plaats in het LHC, van oktober t/m april. Psychoanalyse & Film is een jaarlijks terugkerende reeks van zes bijzondere filmvertoningen. De films worden altijd ingeleid door een deskundige op het gebied van psychoanalyse, en na afloop is er de mogelijkheid tot discussie. Elk jaar worden de films geselecteerd rondom een specifiek thema. Dit jaar staat het thema 'onbehagen' centraal. Psychoanalyse & Film is een samenwerking met de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV).

Lees meer

MTM_Ontour_staand.png

Movies that Matter On Tour 2019

Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International, gelooft in de kracht van de camera als wapen. Een wapen tegen onverschilligheid. Want film heeft een ongekend vermogen: het opent ogen. Als spin-off van het jaarlijkse festival tourt Movies that Matter door zeventien steden in heel Nederland, waaronder het Louis Hartlooper Complex. Tijdens dit maandelijkse programma, genaamd 'Movies that Matter On Tour', worden spraakmakende speelfilms of documentaires over actuele mensenrechtenthema’s, gecombineerd met een nagesprek met inspirerende gasten uit binnen- en buitenland.

Lees meer